Криза в УКФ: Катерина Чуєва залишила Наглядову раду

Криза в УКФ: Катерина Чуєва залишила Наглядову раду

Криза в УКФ: Катерина Чуєва залишила Наглядову раду
. Фото зі сторінки Катерини Чуєвої

Директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва залишила Наглядову раду Українського культурного фонду. Вона була призначена туди за квотою Міністерства культури та інформаційної політики.

Про складання повноважень Катерина оголосила на своїй сторінці у Facebook.

Це сталося на тлі скандалу навколо конкурсу на гранти Українського культурного фонду. Наглядова рада почала відхиляти проєкти, які пройшли перші три етапи відбору і отримали прохідні бали від експертної ради на отримання гранту, що викликало обурення в культурній спільноті.

Заявники звинуватили Наглядову раду в перевищенні повноважень, а експерти УКФ направили листа прем'єр-міністра Шмигалю та міністру культури Ткаченку з проханням втрутитися в ситуацію.

У відповідь голова Наглядової ради Лариса Мудрак заявила, що піде у відставку, якщо кризу в УКФ не вдасться подолати протягом двох тижнів, та закликала сторони конфлікту розпочати діалог.

За кілька днів міністр культури Олександр Ткаченко також відреагував на кризу в УКФ, опублікувавши звернення на своїй сторінці. У ньому він закликав двох членів Наглядової ради УКФ подати у відставку. На думку міністра, представники громадських організацій Олександр Сусленський та Ігор Тулузов мають залишити Наглядову раду через конфлікт інтересів.

Що відомо

Оновлений склад Наглядової ради УКФ, до якого входила Катерина, розпочав роботу на початку цього року. Відповідний указ Міністерство культури та інформаційної політики України підписало 18 січня 2021 року.

До Наглядової ради увійшли:

  • Артеменко Юрій Анатолійович;
  • Кірющенко Олексій Адольфович;
  • Корнієнко Владислав Вікторович;
  • Рибчинський Юрій Євгенович;
  • Сурін Артем Олександрович;
  • Сусленський Олександр Семенович;
  • Тулузов Ігор Георгійович;
  • Чуєва Катерина Євгенівна.

Головою Наглядової ради у квітні 2021 року призначили Ларису Мудрак. Її попередник Михайло Захаревич склав свої повноваження за власним бажанням.

На початок