Які лікарні будуть резервними у лікуванні COVID на Харківщині — дані НСЗУ

Які лікарні будуть резервними у лікуванні COVID на Харківщині — дані НСЗУ

Які лікарні будуть резервними у лікуванні COVID на Харківщині — дані НСЗУ
. Суспільне Харків

З червня п'ять лікарень Харківської області вважатимуться резервними з лікування коронавірусної інфекції. Їх залучать до боротьби з COVID в разі заповненості 13-ти основних.

Про це Суспільному 3 червня повідомила речниця Нацслужби здоров'я України Христина Петрик. За її словами, окрім 13 базових лікарень для госпіталізації хворих на COVID, визначено п'ять резервних:

  1. Харківська лікарня на залізничному транспорті №1;
  2. Богодухівська центральна районна лікарня;
  3. Первомайська центральна районна лікарня;
  4. Вовчанська центральна районна лікарня;
  5. Обласний госпіталь ветеранів війни.

Серед виключених з переліку основних медзакладів Харківщини — міська лікарня №18, головний лікар якої Борис Менкус у квітні помер внаслідок коронавірусу.

"Після повної дезінфекції корпусу, в якому лікували хворих на COVID-19, це приблизно займе десь два тижні, лікарня перейде до штатного режиму роботи. Це буде загальне соматичне дитяче відділення", — сказав Суспільному Артем Акименко, виконувач обов’язків керівника лікарні №18.

В COVID-лікарнях Харківщини чекають на гроші від НСЗУ за попередні місяці.

"Пацієнти скандалять". Богодухів

Зарплати й надбавки за квітень для понад 100 працівників Богодухівської ЦРЛ обіцяють виплатити у червні, розповіла "Українському радіо Харків" заступниця директора з медчастини Богодухівської лікарні Яна Грищенко.

На червень контракт з медзакладом не продовжили (за даними НСЗУ, через невідповідність вимогам — нестачу анестезіологів), пацієнти лишаються у лікарні й нині.

"Сьогодні (3 червня — ред.) у нас 28 хворих, 6 з пневмоніями, ліжок – 60. Сьогодні хворим запропонували інші лікарні, бо ми тепер не COVID-лікарня, але вони категорично проти, скандалять. Пропонуємо Валки, обласну інфекційну лікарню. Їх долікуємо, інших з діагнозом COVID приймати не будемо", — сказала Грищенко.

"Підтримує міська влада". Лозова

Лозівському медоб'єднанню, де лікують хворих на COVID, НСЗУ заборгувало 4 мільйони 100 тис. гривень за квітень для понад 200 медпрацівників, розповів т. в. о. директора медоб'єднання Іван Жовтий.

"Плюс харчування, плюс медикаменти, плюс обладнання — це ж все туди зараховувалося. От два місяці ми працюємо, можна сказати, у холосту, завдяки тільки підтримки міської влади ми помалу виживаємо", — сказав Жовтий.

За його словами, лікарня попередньо отримувала схвалення від НСЗУ.

"Заклад відповідає вимогам НСЗУ, щоб надавала меддопомогу хворим на COVID-19, чекайте договір, — згадує дані від НСЗУ Жовтий. — Проте договір прийшов 29 квітня, хоча з 1 квітня ми працювали. Але у договорі був прописаний попередній керівник територіального медичного об'єднання, який на той час звільнився".

Підписанта змінили, але оновлений договір, за словами Жовтого, надіслали 22 травня із контрактуванням лише за травень, без квітня.

Директорка Північного міжрегіонального департаменту Нацслужби здоров'я України Вікторія Мілютіна сказала, що НСЗУ виявила невідповідність Лозівського медоб'єднання вимогам — не вистачало анестезіологів.

"Я особисто неодноразово розмовляла з паном Іваном і коментувала, чому це сталося. Будемо ще розмовляти", — сказала Мілютіна.

Щодо коштів за травень, за її словами, до 16 червня заклад має їх отримати.

"Не попереджали". Чугуїв

Ані в основному, ані в резервному переліку немає Чугуївської лікарні, яка раніше була опорною.

Заступниця директора закладу Ірина Гаєвська каже, що хворі до їхнього відділення надходять щодня. Договір про лікування хворих з COVID чинний до 31 грудня, проте у ньому також зазначено, що діє він на період квітня-травня.

"Кількість хворих зменшилася, але вони є, кожного дня – до 15 пневмоній у закладі... Мене не попереджали, ми не розуміємо як далі бути? З 1 червня ми не опорна лікарня, ми взагалі не розуміємо, чи правомірно лікувати нам COVID-хворих, чи ні. Немає схеми, куди дівати пацієнтів з COVID, я не знаю, як далі бути", — каже Гаєвська.

За її словами, лікарня отримала виплати для персоналу за квітень, чекають на травень. За червень збираються оплатити працю із запасів.

"Звикли до COVID-зарплат". Первомайський

СOVID-відділення у Первомайській лікарні стає резервним. Нині там перебуває дев'ять пацієнтів, розповів головний лікар закладу Іван Панарін.

"За умовами пакету наявність навіть одного хворого — це пів мільйона гривень. Погодьтесь, це не зовсім правильно, приймати кількох хворих та отримувати такі гроші, це нераціональне використання бюджетних коштів. Мої медсестри, лікарі звикли до COVID-зарплат, а я ж тепер не зможу платити по 300% через пакет", — каже Панарін.

За час пандемії медзаклад оснастили концентраторами та кисневим генератором.

Що відомо

На початок