Обстеження дна та проби якості води: як на Харківщині готують пляжі до купального сезону

Обстеження дна та проби якості води: як на Харківщині готують пляжі до купального сезону

Обстеження дна та проби якості води: як на Харківщині готують пляжі до купального сезону
. kh.dsns.gov.ua

Цього року в Харківській області буде 56 офіційних пляжів, на яких можна безпечно купатися. Минулого року їх було 64.

П'ять місць відпочинку визначили у дитячих оздоровчих таборах, 23 — на базах відпочинку, 28 — пляжі загального користування, повідомив у ефірі "Українського радіо Харків" начальник відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Олександр Губарь.

Як на Харківщині готують пляжі до купального сезону
kh.dsns.gov.ua

Дослідження проб води в регіоні проводять двічі на місяць протягом всього купального сезону, розповідає завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань обласного лабцентру Неля Новіцька. За її словами, перші дослідження провели у травні, перевірили воду з 25 пляжів.

"Ми обстежили 87 проб за мікробіологічними показниками, з яких 9 проб не відповідали нормативним показникам за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок, було досліджено 87 проб за хімічними показниками, дев'ять з них були нестандартними", — каже Новіцька.

Заборонити купатися фахівці лабцентру можуть там, де у воді перевищені мікробіологічні показники.

"Проблемною є вода на пляжі в Краснокутську на річці Мерлі і на пляжі в Богодухові на ставку Копань, інші проби, які були ненормативні, при повторному дослідженні вже відповідали нормі", — сказала Неля Новіцька.

"Вода на будь-якій водоймі на місці не стоїть, перемішується, тече, ці показники можуть швидко змінюватися, враховуючи опади, вода забруднювалася поверхневим водостоком", — пояснює епідеміологиня.

За її словами, вода на пляжах Харкова, за якими спостерігають в обласному центрі, відповідає нормам.

Як на Харківщині готують пляжі до купального сезону
kh.dsns.gov.ua

За словами Олександра Губаря, минулого року рятувальники дістали з води тіла 79 загиблих, за купальний сезон на Харківщині потонули 45 людей.

"На пляжі має бути рятувальний пост, на якому мають чергувати рятувальники, акваторія пляжу має бути обстежена підрозділом водолазної служби, зона пляжу повинна бути позначена буями червоного чи помаранчевого кольору на відстані до 50 метрів від берега, мають бути рятувальні круги, човен, бінокль, мегафон тощо", — каже Олександр Губарь.

На території Харкова вісім рятувальних постів.

Читайте також: Оздоровча кампанія-2021: дітей на Харківщині готові прийняти 11 таборів
На початок