"Нове осмислення Донбасу". На Донеччині знімають тизер до фільму

"Нове осмислення Донбасу". На Донеччині знімають тизер до фільму

"Нове осмислення Донбасу". На Донеччині знімають тизер до фільму
. Суспільне Донбас

В Соледарі, що на Донеччині, знімають тизер до документального фільму. Зйомки стрічки — один з етапів проєкту "Заземлення", від культурного фонду "Ізоляція".

Юрчина гора — одна з локацій, де відбуваються зйомки тизеру до майбутнього фільму. Як повідомив Суспільному режисер Ярема Малащук, окрім степів та пагорбів, знімальну групу цікавлять культурні пам’ятки Соледару. Зйомки розпочали 21 травня.

"Нас цікавить ландшафт, нас цікавить те який є зв`язок між підземними копалинами, між підземеллями й ландшафтом зовні, і як це впливає, і на людей, і на дослідників. Це такий досить не досліджений регіон", — пояснює Ярема Малащук.

За словами режисера Романа Хімея, в стрічці будуть архівні матеріали, описи перших відкривачів Донбасу. Робоча назва стрічки "Берг-привилегия". Так називався закон, виданий Петром I, що стосувався розвитку територій, які нині в складі Донецької області.

"Фільм про нове осмислення Донбасу, яке воно? Чи воно сильно відрізняється від того, яке було 100 років тому. Чи воно схоже, чи просто робиться іншими методами", — зазначив Роман Хімей.

До шестихвилинного ролика увійдуть й історії людей, зокрема місцевих та гостей регіону, каже Ярема Малащук. Працюватимуть режисери тиждень.

"Ще у нас в планах знімати особисті персональні сцени, які стосуються виключно роботи художників на місцевості. Ми самих себе будемо знімати", — зауважив Ярема Малащук.

Роман Хімей додав, що після зйомок тізеру знімальна група вирішить — чи це буде короткометражний чи повнометражний фільм.

Проєкт "Заземлення" стартував в Соледарі торік у грудні та завершиться в середині серпня. Менеджер проєкту Михайло Кулішов повідомив Суспільному, що в рамках проєкту, в Соледарі прийматимуть 19 художників.

"Художники різних напрямків: від фотографів, відеографів до скульпторів, які працюють з сучасним мистецтвом", — наголосив Михайло Кулішов.

Тизер до фільму режисери планують представити наприкінці червня, в соціальних мережах.

На початок