Індійські медики закликають владу країни оголосити епідемію мукормікозу

Індійські медики закликають владу країни оголосити епідемію мукормікозу

Індійські медики закликають владу країни оголосити епідемію мукормікозу
. Associated Press

В Індії медичні фахівці звернулися до влади країни із закликом оголосити епідемію у зв’язку зі зростанням кількості випадків інфікування грибковим захворюванням мукормікозом на тлі перенесеного COVID-19.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначає видання, відповідний лист із проханням оголосити епідемію 20 травня спрямував у 29 штатів Індії спільний секретар Міністерства охорони здоров'я країни Лав Агарвал. Завдяки цьому міністерство зможе більш уважно стежити за тим, що відбувається в кожному штаті та дозволить краще інтегрувати лікування.

Останніми місяцями в Індії фіксують тисячі випадків захворювання на мукормікоз у пацієнтів, які перехворіли або одужують від COVID-19. Лікарі підозрюють, що це може бути пов’язане із застосуванням стероїдних препаратів при лікуванні коронавірусної інфекції.

Точна кількість зафіксованих випадків захворювання наразі не відома. Раніше міністр охорони здоров'я штату Махараштра Раджеш Топ заявив, що у штаті зареєстровано 1500 випадків інфекції, що є одним з найбільших показників в Індії. Одна з лікарень міста Мумбаї при цьому повідомила BBC, що за два місяці в ній було зареєстровано 24 випадки, в порівнянні з лише шістьма за весь минулий рік.

Різке зростання кількості хворих призвело до браку препарату амфотерицину B, який використовується для лікування мукормікозу, попри те, що його виробляє велика кількість індійських фірм. Це призвело до того, що деякі сім'ї змушені шукати препарат на чорному ринку.

Мукормікоз – рідкісна інфекція, яку викликає цвілевий грибок, що зазвичай зустрічається в ґрунті, на рослинах та гниючих фруктах і овочах. Зазвичай він є безпечним для людини, проте у діабетиків або людей з важким імунодефіцитом вражає носові пазухи, мозок та легені і може бути небезпечним для життя.

Летальність цього захворювання сягає до 50%. При цьому деяким пацієнтам може допомогти лише видалення частини кісток черепа.

Що відомо

  • В Індії на тлі пандемії COVID-19 все частіше фіксують випадки ще однієї хвороби – мукоромікозу, яку іноді називають "чорною пліснявою".
  • 13 квітня Індія випередила Бразилію і стала другою країною серед переліку країн, які найбільше постраждали від пандемії.
  • 15 квітня Індія оновила рекорд за новини випадками коронавірусу. Тоді виявили 200 тисяч випадків COVID-19 за добу. 21 квітня Індія знову оновила рекорд за кількістю нових випадків (понад 314 тисяч).
  • Через спалах COVID-19 в Індії облаштовують крематорії на вулицях.
  • 27 квітня через хвилю нових випадків коронавірусу уряд Індії звернувся по допомогу до армії. Того ж дня країна почала отримувати міжнародну допомогу.
  • 5 травня Індія оновила добовий рекорд за кількістю нових випадків захворювання на COVID-19 за добу.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала варіант COVID-19, виявленого в Індії, як варіант, що викликає "глобальну стурбованість".
  • 7 травня президент Володимир Зеленський виступив за надання гуманітарної допомоги Індії через складну епідеміологічну ситуацію в країні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок