ЦВК визнала Вірастюка переможцем на проміжних виборах у Раду

ЦВК визнала Вірастюка переможцем на проміжних виборах у Раду

ЦВК визнала Вірастюка переможцем на проміжних виборах у Раду
. Google

Центрвиборчком визнав голосування на шести дільницях виборчого округу 87 на Франківщині недійсним і встановив результати без їхнього врахування. Відповідно до рішення ЦВК, Василь Вірастюк переміг на проміжних виборах у Верховну Раду.

За це рішення проголосували 11 членів Центрвиборчкому, 3 утрималися, пише Суспільне Карпати.

Засідання ЦВК відбулося 19 травня. На ньому йшлося про виконання постанови Великої Палати Верховного Суду України від 1 травня щодо визнання протиправними дій Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів на 87 округу.

"Перше, визнати недійсним голосування на виборчих дільницях № 260019, № 260025, № 260028, № 260536, № 261029, № 261030 з проміжних виборів народного депутата України 28 березня 2021 року в одномандатному виборчому округу № 87", — зачитав проєкт постанови член ЦВК Андрій Гевко.

Результати проміжних виборів народного депутата України від 28 березня 2021 року в округу 87 встановлять на підставі уточненого протоколу окружної виборчої комісії без врахування відомостей про результати голосування на шести дільницях.

Таким чином на довиборах у Верховну Раду на округу № 87 не врахують 3 189 голосів громадян.

Голова ЦВК Олег Діденко зауважив, що в постанові Великої Палати зазначено те, що, на думку суду, результати голосування на дільницях, де зникли бюлетені, не можуть братися до уваги при тому, що результати голосування в цілому мають бути встановлені.

"Ми розуміємо, що він (проєкт постанови — ред.) буде в подальшому предметом судового контролю, і знову ж таки Велика Палата буде оцінювати, наскільки ми правильно чи неправильно виконали те, що було у відповідних судових рішеннях", — каже Діденко.

Що відомо

28-го березня на округу 87 з центром у Надвірній відбулися проміжні вибори у Верховну Раду України.

4-го квітня на Франківщині в окружній виборчій комісії округу № 87 завершився підрахунок голосів. Члени ОВК проголосували за те, щоб визнати вибори дійсними. Відповідно до підсумкового протоколу, кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк переміг — 31,25 %. За Олександра Шевченка проголосувало 29,69 %. Після оприлюднення результатів голосування кандидат у нардепи Олександр Шевченко подав позови у суди.

5-го квітня голова Центрвиборчкому Олег Діденко повідомив, що ЦВК не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

12-го квітня Центрвиборчком зобов'язав ОВК № 87 скласти уточнений протокол результатів довиборів до Ради на одномандатному виборчому округу з урахуванням рішень судів.

22-го квітня Центральна виборча комісія встановила результати виборів народного депутата на 87-му округу. Переміг кандидат від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк.

1 травня Верховний Суд визнав протиправним протокол ЦВК, за яким Вірастюк переміг на довиборах у Раду.

5 травня ЦВК відмовила Василю Вірастюку у реєстрації народним депутатом України.

6 травня Центрвиборчком заявив, що шукає рішення, щоб встановити достовірні результати виборів в округу 87 на Івано-Франківщині.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок