ЦВК про довибори в Раду на Франківщині: однозначного виходу немає

ЦВК про довибори в Раду на Франківщині: однозначного виходу немає

ЦВК про довибори в Раду на Франківщині: однозначного виходу немає
.

Центрвиборчком шукає рішення, щоб встановити достовірні результати виборів в округу 87 на Івано-Франківщині. Про це йдеться у заяві ЦВК, пише Суспільне.

"На сьогодні виникла екстраординарна ситуація, за якої однозначного юридичного виходу немає, тому Центральна виборча комісія здійснює пошук найоптимальніших дій та рішень, які можуть бути нею вжиті з метою встановлення достовірних результатів виборів у межах її повноважень, визначених Законом України “Про Центральну виборчу комісію” та Законом України “Про вибори народних депутатів України”, з урахуванням судових рішень та пункту 20 частини першої статті 92 Конституції України", — повідомляє Центрвиборчком.

Йдеться про постанову Великої Палати Верховного Суду від 1 травня 2021 року, у якій визнано протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів народного депутата України в одномандатному виборчому округу № 87, а також визнано протиправним і скасовано протокол ЦВК від 22 квітня 2021 року.

Читайте також: Верховний Суд визнав протиправним протокол ЦВК, за яким Вірастюк переміг на довиборах у Раду

У заяві зазначають, що суд відмовив позивачу в задоволенні інших позовних вимог у справі, зокрема зобовʼязати окружну виборчу комісію внести зміни до встановлених підсумків голосування — скласти протокол з поміткою "Уточнений", врахувавши відомості про підрахунок голосів виборців, зазначених у протоколах ДВК на окремих дільницях.

"Велика Палата Верховного Суду звернула увагу на те, що відсутність (втрата) 504 виборчих бюлетенів за одного кандидата в народні депутати України за наявності встановленої виборчими комісіями кількості поданих голосів за кожного кандидата в народні депутати впливає на встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому округу № 87. З огляду на виявлену різницю між кількістю голосів, поданих за двох кандидатів у народні депутати України, а також на кількість бюлетенів, щодо якої встановлено невідповідність, можливість установлення того, хто з кандидатів набрав найбільшу кількість голосів, викликає обґрунтований сумнів", — йдеться у заяві ЦВК.

Читайте також: Чи потрібні перевибори у Раду: думки спостерігачів, членів ДВК та представників кандидатів

Суд зауважив, що Центрвиборчком у ситуації, яка склалася, не зважаючи на відсутність законодавчих підстав, повинен був вжити заходи, щоб встановити достовірні результати виборів, а не лише застосовувати положення закону.

У мотивувальній частині постанови Великої Палати Верховного Суду викладено низку висновків щодо можливих подальших дій Центральної виборчої комісії стосовно встановлення результатів виборів. Також ЦВК може ухвалити інше рішення, щоб забезпечити право на вільне волевиявлення громадян України.

Що відомо

28-го березня на округу 87 з центром у Надвірній відбулися проміжні вибори у Верховну Раду України.

4-го квітня на Франківщині в окружній виборчій комісії округу № 87 завершився підрахунок голосів. Члени ОВК проголосували за те, щоб визнати вибори дійсними. Відповідно до підсумкового протоколу, кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк переміг — 31,25 %. За Олександра Шевченка проголосувало 29,69 %. Після оприлюднення результатів голосування кандидат у нардепи Олександр Шевченко подав позови у суди.

5-го квітня голова Центрвиборчкому Олег Діденко повідомив, що ЦВК не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

12-го квітня Центрвиборчком зобов'язав ОВК № 87 скласти уточнений протокол результатів довиборів до Ради на одномандатному виборчому округу з урахуванням рішень судів.

22-го квітня Центральна виборча комісія встановила результати виборів народного депутата на 87-му округу. Переміг кандидат від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк.

5 травня ЦВК відмовила Василю Вірастюку у реєстрації народним депутатом України.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок