Україна домовляється про взаємне визнання ковід-сертифікатів з сусідніми країнами — Кулеба

Україна домовляється про взаємне визнання ковід-сертифікатів з сусідніми країнами — Кулеба

Україна домовляється про взаємне визнання ковід-сертифікатів з сусідніми країнами — Кулеба
. УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що задля якнайшвидшого спрощення подорожей Україна веде переговори щодо визнання свідоцтв про вакцинацію з іншими країнами, зокрема й сусідніми.

Про це Кулеба повідомив на онлайн-брифінгу з актуальних питань зовнішньої політики 18 травня.

"Вчора я обговорював це питання з Молдовою та Грузією. Будемо працювати над цими спрощеннями, а також з усіма іншими країнами, які будуть прагнути укласти таку угоду", — сказав він.

За словами міністра, мета полягає в тому, щоб укласти такі домовленості до встановлення на європейському рівні сертифіката вакцинації. Кулеба додав, що сертифікат ще розробляється, а МЗС хоче спростити рух для громадян якомога швидше. Водночас насамперед переговори стосуються сусідніх країн.

Раніше премʼєр Денис Шмигаль запевняв у інтерв'ю "РБК-Україна", що перемовини з ЄС щодо уніфікації паспорта вакцинації нині стоять у пріоритеті й Кабмін готовий запровадити будь-яку з можливих моделей.

"Вести сьогодні переговори з окремими країнами щодо взаємного допуску вважаю недоцільним. Весь світ сьогодні говорить про уніфікацію і про недискримінацію. Неможливо, щоб дві країни домовилися, а всі решта лишилися десь за бортом", — заявив премʼєр.

Однак 13 травня, вже після цієї заяви, Міністерства закордонних справ України та Угорщини домовилися укласти угоду про взаємне визнання "паспортів" вакцинації. Нині вʼїзд до Угорщини з туристичною метою заборонений українцям, однак є надія, що після впровадження українського сертифіката Угорщина пускатиме хоча б вакцинованих мандрівників.

Також 17 травня стало відомо, що Міністерства закордонних справ України та Молдови домовилися укласти угоду про взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію. Нині до Молдова можна в'їхати за умови наявності негативного ПЛР-тесту, зробленого максимум за 72 години до в'їзду.

Читайте також: Довідки, паспорти чи сертифікати. Які документи про вакцинацію планують впровадити

Що відомо

  • У лютому 2021 року єврокомісарка з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес повідомила, що в ЄС планують впровадити так звані "сертифікати вакцинації" для тих, хто отримав щеплення від коронавірусу.
  • У березі Європейська комісія запропонувала створити "зелені" цифрові паспорти, які дозволятимуть вакцинованим проти COVID-19 громадянам подорожувати в межах ЄС.
  • Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісними український і європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19, що дозволить українцям вільно подорожувати Європою.
  • В Україні планують до 1 липня запустити внутрішні паспорти вакцинації або "ковідні" сертифікати, які будуть містити дані про вакцинацію, негативні ПЛР-тести чи наявність антитіл. Цей сертифікат можна буде використовувати, зокрема, для подорожей між країнами.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що"паспорти вакцинації" можуть створити на базі електронного реєстру на порталі "Дія". Водночас для запровадження "паспортів вакцинації" потрібно, аби верифікація стала міжнародною. Він заявив, що український уряд готовий запровадити будь-яку з можливих моделей.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок