Репресії 1918 – 1991 років на Миколаївщині. Історики продовжують вивчати архіви

Репресії 1918 – 1991 років на Миколаївщині. Історики продовжують вивчати архіви

Репресії 1918 – 1991 років на Миколаївщині. Історики продовжують вивчати архіви
. Фото: УНІАН

З 1918 до 1991 року радянська влада репресувала понад 20 тисяч людей з Миколаївської області, проте це не остаточна цифра, історики продовжують вивчати архівні документи. Про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповів керівник Миколаївського обласного центру пошукових досліджень та редакційно-видавничої діяльності Сергій Макарчук.

За словами Сергія Макарчука, лише в період Великого терору, з 1937 до 1938 рік, на Миколаївщині розстріляли близько п’яти тисяч людей.

"Політичні репресії в Україні мали завжди таку особливість, як обвинувачення в "українському буржуазному націоналізмі", – розповів Сергій Макарчук.

Так, у липні 1937 року співробітники управління держбезпеки УНКВС в Миколаївській області розстріляли учасників "антирадянського українського націоналістичного угрупування" "Просвіта" в Миколаєві. За версією НКВС, вони займалися поваленням радянської влади, реставрацією капіталізму та готувалися до терористичних актів проти керівників партії та радянської влади.

"Були засуджені до найвищої міри покарання члени "Просвіти", викладачі української мови та літератури, актори театрів, артисти естради тощо. Книги українських письменників, звичайні підручники з української літератури – це було вже буржуазною націоналістичною літературою", – сказав Сергій Макарчук.

Також, зі слів дослідника, ще одна особливість терору – це великий відсоток розстріляних саме в Україні. Зі всіх заарештованих 60% – це розстріляні в 30-ті роки.

"Дуже багато людей гинули під час слідства, просто не витримували. До третини засуджених гинули в перші роки позбавлення волі", – розповів Сергій Макарчук.

Станом на травень 2021 року, миколаївські історики готують до виходу дев'ятий том книги "Реабілітовані історією". Досліджують справу у 24-х томах з архіву СБУ. В ній йдеться про придушення повстанського руху в Новому Бузі під час національно-визвольних змагань в 1919-1921 рр. Також досліджують справу первомайської повстанської організації. Це справа в дев’яти томах з Держархіву Миколаївської області. За цією справою в 1920-х роках розстріляли 272 людини.

Читайте також: "У Миколаєві вшанували пам'ять жертв політичних репресій"

Для своїх публікацій історики використовують матеріали з Центральних державних архівів, держархівів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, галузевих державних архівів СБУ, МВС України, архівів УСБУ та ГУНП в Миколаївській області, а також обласної прокуратури та Миколаївського апеляційного суду.

"Ми здійснюємо просвітницьку роботу, оскільки це був страшний режим. Зараз ведеться пропаганда, ніби Радянський Союз був чудом. А все ж має матеріальний вимір, всі фейки - відкрита брехня. Прийшли росіяни до нас, прийшли вбивати. Тому ми маємо розвінчувати міфи, розповідати правду", – сказав Сергій Макарчук.

Також за словами Сергія Макарчука, обласний центр пошукових досліджень спільно з Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти готують до виходу книгу про репресованих вчителів Миколаївщини – "Голгофа правди та науки. Репресовані вчителі".

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок