В Єврокомісії назвали терміни запуску COVID-паспортів

В Єврокомісії назвали терміни запуску COVID-паспортів

В Єврокомісії назвали терміни запуску COVID-паспортів
. AFP

До кінця травня лідери країн Європейського союзу планують ухвалити остаточне рішення щодо запуску сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу. Ця система може запрацювати вже у червні поточного року.

Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на пресконференції за підсумками неформального саміту ЄС у португальському Порту, передає пресслужба відомства.

"Ми повинні зробити можливими поїздки в ЄС і всередині нього. Рада повідомити, що юридична і технічна підготовка для запуску системи сертифікатів мандрівника ЄС, сертифікатів про вакцинацію, йде повним ходом, тож вона може запрацювати вже в червні", — сказала очільниця Єврокомісії.

При цьому вона зазначила,, що політична угода з цього питання може бути досягнута вже до кінця травня. За словами фон дер Ляйєн, для отримання відповідного сертифікату людині необхідно буде надати доказ того, що він прищепився від коронавірусу, перехворів або має антитіла. Також можна буде надати негативний тест на COVID-19.

Що відомо

  • Лідери країн Євросоюзу під час саміту 7-8 травня у Порту планували обговорити можливе скасування патентного захисту вакцин проти коронавірусу, яке запропонували США.
  • Наприкінці квітня Європейський парламент замість "зелених паспортів" вирішив запровадити європейський "COVID-19-сертифікат", який діятиме протягом року.
  • Міністри туризму з країн G20 підтримали ідею впровадження з другої половини червня COVID-паспортів, які засвідчують, що людина вакцинувалася від коронавірусу. Італія планує впровадити такі документи вже у другій половині травня.
  • Уряд Греції звернувся до Єврокомісії з пропозицією запровадити паспорти вакцинації для тих, хто зробив щеплення від коронавірусу.
  • У березі Європейська комісія запропонувала створити "зелені" цифрові паспорти, які дозволятимуть вакцинованим проти COVID-19 громадянам подорожувати в межах ЄС.
  • Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісними український і європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19, що дозволить українцям вільно подорожувати Європою.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок