Чи потрібні перевибори у Раду: думки спостерігачів, членів ДВК та представників кандидатів

Чи потрібні перевибори у Раду: думки спостерігачів, членів ДВК та представників кандидатів

Чи потрібні перевибори у Раду: думки спостерігачів, членів ДВК та представників кандидатів
. УНІАН

ЦВК встановила результати виборів на 87 округу завчасно, адже не дочекалася усіх судових рішень у справах за позовами кандидатів та рішення правоохоронних органів, які розслідують зникнення бюлетенів із голосами за Олександра Шевченка, вважає аналітик Руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області Віталій Світлик.

За його словами, найкраще – оголосити повторні вибори на окремих дільницях.

"ЦВК мало би реагувати на це, а не встановлювати результати. І перше, або оголосити перевибори на цих дільницях, або другий варіант, який мені самому не подобається, – це оголосити перевибори на всьому округу. Але ми розуміємо, що оголосити перевибори на всьому округу – це затратно", — каже Віталій Світлик.

Аналітик Руху ЧЕСНО вважає, що на майбутніх виборах повинні працювати різні гілки влади: правоохоронна, судова і ЦВК: "І якщо знову ж таки будуть такі члени ОВК і такі ж каруселі, які відбувалися, то ми розуміємо, що і ті вибори, які будуть, можна сфальсифікувати".

Голови двох дільничних комісій із сіл Чорний Потік та Монастирчани, де після перерахунку виявили нестачу голосів за Шевченка, кажуть, що підтримують ідею перевиборів на окремих дільницях.

"Хай роблять перевибори, хай люди ще раз проголосують. Люди кажуть, що ідуть голосувати, багато людей кажуть. Уже хто буде, той буде знати, що привезли – при нас перераховуйте одразу бюлетені. Або перевибори, або хай визнають протоколи дільничних виборчих комісій з мокрими печатками так, як є. Те, що було на дільниці", — говорить голова дільничної виборчої комісії в селі Монастирчани Олександра Семанишин.

Натомість, радниця з юридичних питань Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Коцюруба у коментарі Суспільному зазначила, що перевибори на окремих дільницях посилюють ризики фальсифікації голосування.

"З одного боку, це є така рекомендація Верховного Суду, але з іншого боку, встановлювати результати, проводячи голосування винятково на шести дільницях — це теж є певні ризики. Ми розуміємо, що виборчий процес — це комплекс, і він складається з різних етапів, в тому числі інформування виборців, агітація і проведення голосування. І якщо ми вириваємо окремий етап виборчого процесу для шести дільниць, то це значно посилює ризики, зокрема підкупу виборців. Тобто шість ДВК вирішуватимуть долю голосування на округу", — каже Ольга Коцюруба.

Адвокат Олександра Шевченка Андрій Сторожук каже, що у рішенні Велика Палата встановила наявність порушень, які свідчать про те, що результати, які встановлені ЦВК, не відповідають дійсному волевиявленню громадян.

Захисник повідомив, що довірена особа кандидата у депутати Шевченка подала у ЦВК заяву: "Ми подали відповідну заяву письмову від довіреної особи Шевченка з тими вимогами, щоб ЦВК врахувала рішення суду, розпустила ОВК як таку, що допустила численні порушення, які доведені рішеннями судів, реєстрацією кримінальних проваджень і призвела до таких результатів".

У коментарі Суспільному партія "Слуга народу" так прокоментувала рішення ЦВК: "Нинішня ситуація демонструє, що політичні опоненти намагаються максимально відтермінувати остаточне визнання Василя Вірастюка переможцем. Тим самим вони відбирають у жителів Прикарпаття право мати свого представника у парламенті та з його допомогою вирішувати нагальні проблеми".

Нагадаємо, Центральна виборча комісія відмовила Василю Вірастюку у реєстрації народним депутатом України. Відповідне рішення ЦВК ухвалила на засіданні 5-го травня.

"На сьогодні чисто юридичного шляху для виходу з цієї ситуації немає, але з боку ЦВК опрацьовується питання, щоб прийняти найбільш зважене та комплексне рішення, аби результати виборів у 87 округу були встановлені", — повідомив заступник голови Центрвиборчкому Віталій Плукар.

Першого травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову, якою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів на 87 округу.

Що відомо

28-го березня на округу 87 з центром у Надвірній відбулися проміжні вибори у Верховну Раду України.

1-го квітня ОВК завершила приймати протоколи виборів від дільниць, проте 20 із них відправили на перерахунок. Майже тиждень окружна виборча комісія перераховувала бюлетені, щоб встановити результати голосування. Впродовж цього часу двічі до поліцейських надходили повідомлення про замінування ОВК, приїжджала група депутатів від "Слуги народу" на чолі з Миколою Тищенком, змінювалися члени та голови окружної комісії, переривалося безперервне засідання ОВК. На п’яти ДВК голосування визнали недійсним, ще на шести дільницях виявили нестачу бюлетенів за кандидата Шевченка.

4-го квітня о 6:30 на Франківщині в окружній виборчій комісії округу № 87 завершився підрахунок голосів. О 6:50 члени ОВК проголосували за те, щоб визнати вибори дійсними. Відповідно до підсумкового протоколу, кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк переміг — 31,25 %. За Олександра Шевченка проголосувало 29,69 %.

Після оприлюднення результатів голосування кандидат у нардепи Олександр Шевченко подав позови у суди.

5-го квітня голова Центрвиборчкому Олег Діденко повідомив, що ЦВК не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

Станом на 9-го квітня, Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував постанови ОВК про визнання недійсним голосування на 5-ти дільницях — у Маняві, Яремчі, Микуличині, Парищі та Манастирчанах.

12-го квітня Центрвиборчком зобов'язав ОВК № 87 скласти уточнений протокол результатів довиборів до Ради на одномандатному виборчому округу з урахуванням рішень судів.

13-го квітня Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові не задовольнив апеляції ОВК округу № 87 щодо визнання недійсними виборів на дільниці у Монастирчанах. Загалом окружна виборча комісія повинна була зробити перерахунок голосів.

14-го квітня приблизно о 22:30 окружна виборча комісія склала уточнений протокол результатів довиборів до Верховної Ради на округу № 87. При доопрацюванні врахували рішення судів, які вступили в дію.

22-го квітня Центральна виборча комісія встановила результати виборів народного депутата на 87-му округу. Переміг кандидат від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок