На Рівненщині помітили рідкісну для території чаплю руду

На Рівненщині помітили рідкісну для території чаплю руду

Ексклюзивно
На Рівненщині помітили рідкісну для території чаплю руду
. Фото Василя Ільчука

На Рівненщині помітили рідкісну для території птаху – чаплю руду (Ardea purpurea). Її сфотографував орнітолог Василь Ільчук та повідомив про це на своїй сторінці у Facebook. Цю птаху на території області до того за останні пів століття бачили лише один раз.

Птаху поблизу ставів Здолбунова помітили ще 22-го квітня під час дослідження колонії чепури великої. Василь Ільчук розповів Суспільному, що того дня разом з командою за допомогою дрона вивчали цей вид – чаплю білу.

"З дрона видно, як вони сидять на гніздах, видно гнізда, кладки, яйця цих птахів. Ми перевіряли колонію і цей птах (чапля руда,-ред.) пролітав. Ми звернули на нього увагу і були дуже здивовані, бо це така неочікувана знахідка", – розповів орнітолог.

Він пояснив: ця чапля рідкісна не лише для Рівненщини, а й для західного регіону в цілому. Межа популяції цього птаха проходить південніше, а її звичне місце гніздування – південь України. Чапля руда полюбляє тепліші місцевості, степову зону.

"Зараз іде міграція птахів, тому це може бути перелітний птах. Буває, що є залітні птахи, коли окремі особини "тиняються" різними місцевостями, можуть триматися й ціле літо. От, наприклад, у нас була теж така цікава знахідка, це чапля жовта, і була двічі – один раз я реєстрував на Басовому Куті, а другий раз – Юрій Ойцюсь на річці Устя", – розповів Василь Ільчук.

На Рівненщині помітили рідкісну для території чаплю руду
орнітолог Василь Ільчук. Фото зі сторінки Василя Ільчука

Чаплю руду раніше в області реєстрували на гніздуванні у 60-х роках поблизу Здолбунова, – зазначив чоловік. Потім, каже, її не бачили аж до 2019-го року, коли дві особини пролітали поблизу Сарн. Цей випадок – третій в історії, який зафіксували.

Дослідник припустив, що поява птахів, нетипових для місцевості Рівненщини – наслідок кліматичних та погодних змін. Як приклад навів наявність колоній білої великої чаплі – чепури великої, яка ще 30 років тому вважалася рідкісним птахом для області.

"Тепер уже вона у нас загніздилася і то гніздиться масово там, де є зручні для цього місця – очерети, болота, стави з очеретами. Популяції птахів розширюються. Можливо, і чапля руда у нас колись загніздиться, облюбує якісь місцини", – сказав орнітолог.

Також він додав, що останніми роками у птахів з'явилася тенденція не летіти на зимівлю в інші країни. Багато птахів зимують на рідних територіях через більш м'які зими.

Що відомо

  • Науковці прогнозують підвищення щорічної глобальної температури в найближчі п'ять років в 1,5 раза, ніж в доіндустріальні часи.
  • Міжнародна група дослідників встановила, що швидкість танення льодового покрову Землі за останні 23 роки зросла на 65%.
  • Кліматичні зміни призвели до того, що поверх талого льоду на Антарктиді почали цвісти водорості, зелений колір яких видно навіть з космосу.
  • Найбагатші люди світу повинні радикально змінити свій спосіб життя через клімат — звіт
  • Активісти Greenpeace пофарбували частину літака Air France в аеропорту Шарля де Голля у Парижі, щоб нагадати про роль літаків у кліматичній кризі.
  • Кліматологи заявили, що в Атлантичному океані спостерігається сповільнення Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції, яка впливає на Гольфстрім. За їхніми словами, це може призвести до екстремальних погодних змін у Європі та підвищення рівня морів.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

На початок