Вчені знайшли випадки передачі коронавірусу від людини котам

Вчені знайшли випадки передачі коронавірусу від людини котам

Вчені знайшли випадки передачі коронавірусу від людини котам
. АР

Дослідники виявили два випадки передачі CCOVID-19 від людини до кішки.

Інформацію про передачу захворювання знайшли вчені з Університету Глазго в рамках програми скринінгу популяції котів у Великобританії, передає The Guardian.

Кішки різних порід жили в окремих домогосподарствах і мали слабкі та важкі респіраторні ознаки. Дослідники вважають, що обидві домашні тварини були заражені їх господарями, які мали симптоми COVID-19 до того, як кішкам стало погано.

Водночас згідно з дослідженням наразі немає жодних доказів передачі захворювання від кота до людини або того, що домашні тварини можуть відігравати помітну роль у розповсюдженні інфекції.

Як пояснила професорка Маргарет Хозі з Центру досліджень вірусів Університету Глазго, зі зменшення кількості заражень від людини до людини, важливо зрозуміти перспективи передачі хвороби від людей тваринам, оскільки останні можуть надалі знову заразити людину.

Вчені також зазначили, що наявність усього двох випадків зараження котів може призвести до недооцінки можливих масштабів, оскільки наразі домашніх тварин рідко тестують на коронавірус.

Що відомо

  • Японські вчені визначили, що коти готові приймати їжу від незнайомців, незалежно від їхнього ставлення до господарів тварин через меншу налаштованість на соціальні відносини.
  • У котів, які не харчуються м'ясом, краще розвинене тіло та міцніше здоров'я, ніж у звичайних. Такого висновку дійшли вчені з Ветеринарного коледжу Онтаріо та університету Гвелфа у Канаді.
  • У столиці Кореї Сеулі запустили програму тестування на СOVID-19 для домашніх тварин, у яких виявляють відповідні симптоми.
  • Дослідники з іспанського Центру геномного регулювання (CRG) проаналізували десять видів тварин і дійшли висновку, що тхори, кішки та собаки є вразливими тваринами до COVID-19.
  • Вчені університету Гельсінкі спільно з Об'єднанням хутрового звірівництва Фінляндії розробляють вакцину проти COVID-19 для тварин.
  • Учені зі Стенфордського університету в США встановили, що деякі види тварин, зокрема свині, пацюки, кури та качки, менш схильні або мають імунітет до коронавірусу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок