Вчені визначили, чому коти не захищають господарів

Вчені визначили, чому коти не захищають господарів

Вчені визначили, чому коти не захищають господарів
. АР

Японські вчені визначили, що коти готові приймати їжу від незнайомців, незалежно від їхнього ставлення до господарів тварин через меншу налаштованість на соціальні відносини.

Про це йдеться у новому дослідженні вчених з університету Кіото.

Під час роботи дослідники проводили експеримент за участі трьох людей, з яких один — власник тварини. Коти спостерігали за тим, як їхній власник намагається відкрити прозору коробку. Двоє інших поводилися за різними сценаріями: в одному один із людей-спостерігачів допомагав власнику кота відкрити коробку, в іншому — відмовлявся. Третій учасник залишався пасивним в обох ситуаціях. Потім людина, яка або допомогла, або не допомогла господарю кота, пропонувала їжу тварині.

Коли аналогічний експеримент проводився із собаками, вони показували однозначно негативне ставлення до учасника, який відмовився допомогти їхньому господареві. Натомість для котів не було різниці, хто пропонував їм їжу — господар, учасник, який не захотів йому допомагати чи пасивний спостерігач.

Як зазначають вчені, якщо допустити, що коти просто байдужі до людей, це буде "прикладом антропоморфного упередження" — це передбачає інтерпретацію поведінки котів, ніби вони були хутряними маленькими людьми, а не істотами, що мають власні особливості мислення.

"Цілком можливо, що коти в цьому дослідженні не розуміли значення або мети поведінки господарів (спроба відкрити контейнер, щоб дістати предмет). Наскільки нам відомо, здатність котів розпізнавати цілі чи наміри інших людей у своїх діях не досліджена. Але навіть якщо вони зрозуміли мету чи намір власника, вони, можливо, не змогли виявити негативний намір актора, який не допомагає", — зазначено в роботі.

Таким чином дослідники допускають, що тварини могли просто не зрозуміти мету дій господаря і ролі інших учасників.

Дослідники також допускають, що попри те, що коти здатні розрізняти людські емоції та виконувати команди людини, вони менш налаштовані на соціальні відносини, ніж собаки. Коти були одомашнені пізніше за собак і тому їх поведінка змінилася менше. При цьому, собаки походять від тварин з соціальними зв'язками, натомість коти завжди були самотніми мисливцями. Приручення могло посилити схильність до соціальних зв'язків в обох видах, однак коти від початку були менш схильними до них.

Що відомо

  • У котів, які не харчуються м'ясом, краще розвинене тіло та міцніше здоров'я, ніж у звичайних. Такого висновку дійшли вчені з Ветеринарного коледжу Онтаріо та університету Гвелфа у Канаді.
  • У столиці Кореї Сеулі запустили програму тестування на СOVID-19 для домашніх тварин, у яких виявляють відповідні симптоми.
  • Дослідники з іспанського Центру геномного регулювання (CRG) проаналізували десять видів тварин і дійшли висновку, що тхори, кішки та собаки є вразливими тваринами до COVID-19.
  • Вчені університету Гельсінкі спільно з Об'єднанням хутрового звірівництва Фінляндії розробляють вакцину проти COVID-19 для тварин.
  • Учені зі Стенфордського університету в США встановили, що деякі види тварин, зокрема свині, пацюки, кури та качки, менш схильні або мають імунітет до коронавірусу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок