"Не беремось лікувати самі". Що відповідають волонтери на закиди з міськради

"Не беремось лікувати самі". Що відповідають волонтери на закиди з міськради

"Не беремось лікувати самі". Що відповідають волонтери на закиди з міськради
. Суспільне Харків

Волонтерка Юлія Смагіна прокоментувала заяву заступниці мера Харкова Світлани Горбунової-Рубан про те, що волонтери "втручаються у лікувальні процеси" та "ламають систему" госпіталізацій з COVID.

Перед тим, як надати концентратор, волонтери детально розпитують хворого про його стан та призначення сімейного лікаря, сказала Юлія Смагіна в ефірі "Українського радіо Харків".

"Дуже неприємно чути, що міська влада замість того, щоб співпрацювати з усіма, хто готовий, хто може якусь допомогу надати, від цього просто "відморожуються", і таким чином люди залишаються взагалі без допомоги", — каже Смагіна.

"Не беремось лікувати самі". Що відповідають волонтери на закиди міськради Харкова
Суспільне Харків

За її словами, ніхто з волонтерів функції лікаря на себе не переймає.

"Ми, коли надаємо концентратори, в першу чергу контактуємо з сімейними лікарями або дивимося призначення. Часто до нас телефонують та кажуть, що сімейник нам рекомендував кисневе лікування, а місць в лікарні немає, тоді ми даємо людям концентратори", — розповідає волонтерка.

"Ми питаємо про аналізи, сатурацію, КТ. Коли є складний випадок, що коронавірус ускладнений серцево-судинними захворюваннями чи онкологією, пропонуємо краще шукати місця в стаціонарі, викликати швидку. Коли швидка приїжджає, але каже, що немає місць, ми надаємо концентратор, щоб людина дочекалася місця в лікарні. Ми ведемо табличку по концентраторах. Ми ніколи не беремо на себе сміливість лікувати самим", — каже Юлія Смагіна.

Читайте також: "Найкраща порада — не захворіти". Історії волонтерів, які допомагають хворим з COVID в Харкові

Волонтерка Наталія Попова коментувати слова Світлани Горбунової-Рубан не стала.

"Я не знаю, чому це сказали, можливо, бо так було зручно. Коментувати це не хочу, маємо забагато роботи", — відповіла волонтерка.

Що відомо

На початок