Запорізького постачальника електроенергії оштрафували за неправомірний пункт у платіжках

Запорізького постачальника електроенергії оштрафували за неправомірний пункт у платіжках

Запорізького постачальника електроенергії оштрафували за неправомірний пункт у платіжках
. Вікіпедія

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф на ТОВ "Запоріжжяелектропостачання". Компанія неправомірно вказувала у платіжках "рекомендовані платежі".

Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП.

На засіданні 21 квітня комісія прийняла рішення про накладення на компанію-енергопостачальника 85 тисяч гривень штрафу.

Що сталося

До НКРЕКП електронним зверненням та листом надійшла скарга від споживача, з приводу того, що у рахунку була присутня графа із зазначенням "рекомендований платіж".

За результатами проведеної регулятором перевірки, з'ясувалося, що компанія порушила вимоги нормативно-правових актів, що регулюють роботу ринку електричної енергії, та ліцензійні умови з постачання електроенергії споживачу і здійснення заходів державного регулювання.

Запорізького постачальника електроенергії оштрафували за неправомірний пункт у платіжках
Приклад платіжки із неправомірним пунктом.

Згідно з частинами 8 та 10 ст. 56 Закону України "Про ринок електричної енергії", до укладання договору електропостачальник має надати споживачеві інформацію про істотні умови договору та про наявний вибір порядку та форм виставлення рахунка і здійснення розрахунків. Договір не може містити положення, що накладають додаткові фінансові зобов’язання на споживача.

Що таке НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг — це незалежний державний колегіальний орган, метою якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Комісія регулює роботу постачальників електроенергії, газу, води, тепла, а також регулює ринки нафтового, газового та вугільного видобутку і перероблення відходів.

Основне завдання НКРЕКП полягає у балансуванні інтересів компаній, що провадять діяльність у сферах енергетики та надають комунальні послуги, споживачів і держави. Регулятор сприяє розвитку конкурентності та захищає права споживачів у сферах, де діє природна монополіяПриродна монополія виникає внаслідок об'єктивних причин. Вона відбиває ситуацію, коли попит на товар чи послугу найкраще задовольняється однією або кількома фірмами. В її основі — особливості технологій виробництва й обслуговування споживачів. Тут конкуренція неможлива або небажана, бо при входженні в галузь інших фірм, витрати на виготовлення продукції зростуть..

Як працює енергоринок в Україні

До 2019 року виробники продавали електроенергію компанії "Енергоринок", вартість цієї електроенергії встановлювала НКРЕКП. Далі "Енергоринок" продавав електроенергію регіональним постачальникам — обленерго, а ті розподіляли її серед споживачів.

З 1 липня 2019 р. відбулася реформа, яка була покликана зробити ціни на електроенергію ринковими, і таким чином більш справедливими. Компанію розподільника "Енергоринок" ліквідували, таким чином, обленерго отримують електроенергію напряму від виробника і держава втратила контроль за її вартістю. За НКРЕКП лишається функція третейського судді, що дозволяє розв'язувати спірні питання і слідкувати за дотриманням пав споживачів.

При цьому НКРЕКП, як елемент державного регулювання, інколи критикують за надмірне втручання у справи ринку. Так, наприклад голова Експертної Ради Міненерго Сергій Чех, коментуючи модель енергоринку, що наразі діє, дорікає регулятору "ручним управлінням".

"Я вважаю, що регулятор може втручатися виключно у разі реально небезпечної ситуації, яка полягає у забезпеченні електричної енергії як товаром. Коли не буде ручного управління, нова модель енергоринку буде дієздатною не лише в теорії, але й на практиці", — каже Чех.

Що відомо

  • ТОВ "Запоріжжяелектропостачання" є постачальником електричної енергії, створеним ПАТ «Запоріжжяобленерго» на виконання Закону України від 13.04.17 року №2019-19 "Про ринок електричної енергії" та забезпечує електропостачання юридичним та фізичним споживачам області.

На початок