"Шокуючий дисбаланс": у ВООЗ заявляють про нерівномірний розподіл COVID-вакцин у світі

"Шокуючий дисбаланс": у ВООЗ заявляють про нерівномірний розподіл COVID-вакцин у світі

"Шокуючий дисбаланс": у ВООЗ заявляють про нерівномірний розподіл COVID-вакцин у світі
. WHO

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус заявив про вкрай нерівномірний розподіл вакцин від COVID-19 серед країн світу, який визначається рівнем доходів конкретної держави.

Про це очільник ВООЗ заявив на брифінгу, відео якого оприлюднено на Twitter-сторінці організації.

Він зауважив, що в розподілі вакцин зберігається "шокуючий дисбаланс", а в деяких країнах не можуть прищепити навіть медиків. Так, за даними Гебреісуса, понад 700 мільйонів доз COVID-вакцин були розподілені в глобальному масштабі, але понад 87% з них пішли в країни з високим або середнім рівнями доходів, а в бідніші країни – лише 0,2%.

"У середньому в країнах з високим рівнем доходів майже один з чотирьох отримав вакцину проти COVID-19. У країнах з низькими доходами це один з більш ніж 500 (жителів – ред.)", – констатував гендиректор ВООЗ.

Читайте також: Кризова імунізація. Як проходить вакцинація у Грузії, Вірменії, Молдові та Білорусі

Він також повідомив, що кампанії вакцинації вже стартували у 194 країнах світу, а 26 ще не розпочали цей процес, хоча 17 з них отримали необхідні препарати.

Крім того, Гебреісус поінформував, що через міжнародну програму COVAX за останні шість тижнів надійшло понад 38 мільйонів доз вакцин у більш ніж 100 країн. Це складає менш ніж 50% від плану.

"Очікувалося, що COVAX доставить майже 100 мільйонів доз до кінця березня, але через істотне зниження пропозиції ми змогли розподілити 38 мільйонів доз. Ми сподіваємося, що зможемо надолужити згаяне у квітні й травні", – зазначив гендиректор ВООЗ.

Він також розкритикував наміри окремих країн і компаній укладати двосторонні угоди в обхід механізму COVAX. На думку Гебреісуса, це лише посилить проблему нерівномірного розподілу вакцин у світі.

Що відомо

  • За даними Bloomberg, 40% вакцин від COVID-19 отримали люди з 27 найбагатших країн світу. На ці держави припадає тільки 11% населення планети.
  • У ВООЗ повідомили, що за механізмом COVAX доставили вже понад 38 мільйонів доз антикоронавірусних вакцин до понад 100 країн світу.
  • 25 березня в Україну відправили першу партію вакцин виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок