"Захворіла мама". Тупицький знову не з’явився на суд

"Захворіла мама". Тупицький знову не з’явився на суд

Ексклюзивно
"Захворіла мама". Тупицький знову не з’явився на суд
. Фото: Радіо Свобода

Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу голові Конституційного суду Олександру Тупицькому знову не відбулося через те, що підозрюваний не з’явився на суд.

Про це із зали суду повідомляє кореспондентка Суспільного Вікторія Синиця.

Як повідомив Суспільному прокурор у справі Олексій Донський, Тупицький пояснив свою неявку погіршенням здоров’я його матері.

"Сьогодні судове засідання вчергове не відбулось, не з’явився підозрюваний. Ним були надані документи, датовані 2018–2019 роками щодо хвороби його матері. Він послався на те, що начебто в матері відбувся вночі невідкладний стан, у зв‘язку з яким він виїхав за місцем проживання матері", – розповів прокурор.

За словами Донського, підозрюваний у минулому вже пояснював свою неявку на допити слідчих погіршенням здоров’я матері. При цьому обвинувачення має сумніви в тому, що такі обставини є правдивими.

"Ми виходимо з того, що аналогічні документи підозрюваний надавав і раніше в обґрунтування начебто поважності причини неявки кілька місяців тому, коли йому мало бути здійснене повідомлення про підозру. Якби мав місце той невідкладний стан, на який посилається підозрюваний, у такому випадку завжди викликається швидка медична допомога, яка залишає карту виїзду. Сторона захисту могла б надати карту виїзду швидкої медичної допомоги, і цим підтвердити обставини, на які посилався підозрюваний. Цього не було. Жодних документів, які б підтверджували ці обставини, не було", – підкреслив прокурор.

За його словами, натомість Тупицький надав розпорядження на бланку голови Конституційного суду, датоване 7 квітня, про те, що він нібито відбуває у відпустку.

Адвокат голови КСУ відмовився прокоментувати неявку його підзахисного на суд.

Засідання суду у справі Тупицького перенене на 15 квітня.

Що відомо

  • 28 грудня голову Конституційного суду Олександра Тупицького викликали до Офісу генпрокурора для вручення підозри у кримінальному провадженні. Тупицький на виклик не з'явився. Через це Офіс Генпрокурора зробив подання до президента щодо відсторонення Тупицького від посади очільника КСУ.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на два місяці. Згодом Конституційний суд оприлюднив заяву, в якій назвав це рішення неконституційним і заявив, що Тупицький продовжить працювати на посаді.
  • 19 січня працівники Управління державної охорони не допустили голову Конституційного суду Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету. Тупицький написав заяву до поліції через перешкоджання виконанню ним своїх службових обов’язків.
  • Голова Конституційного суду Олександр Тупицький не зміг оскаржити у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про відсторонення його від посади.
  • 2 березня Національне агентство із запобігання корупції подало до суду протоколи на голову КСУ Олександра Тупицького через конфлікт інтересів у справі е-декларацій.
  • 26 березня голова НАЗК склав новий адмінпротокол щодо відстороненого судді Конституційного Суду України Олександра Тупицького через його втручання у розклад засідань КСУ.
  • 27 березня президент Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.
  • Верховний суд розгляне скаргу щодо указу президента Володимира Зеленського, яким той скасував призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок