5 травмованих із початку року: де та чому стаються аварії з велосипедистами на Полтавщині

5 травмованих із початку року: де та чому стаються аварії з велосипедистами на Полтавщині

5 травмованих із початку року: де та чому стаються аварії з велосипедистами на Полтавщині
. pexels.com

За три місяці 2021 року в області сталося сім аварій за участі велосипедистів. Торік їх було понад сотня. Близько третини зіткнень стаються з вини власників велосипедів, каже речник патрульної поліції області Руслан Возниця. Чому та де найчастіше трапляються такі аварії, читайте у матеріалі Суспільного.

Статистика аварій із велосипедистами

За 2020 рік під час зіткнень за участі велосипедистів травмувалося 92 людини, а ще дев’ять загинули. Загалом же таких аварій було 109. Близько 31% сталися через порушення правил дорожнього руху власниками велосипедів.

За три місяці 2021 в області таких зіткнень було сім, два з них спричинили саме велосипедисти. За січень, лютий та березень загиблих не було, а травмувалися п’ятеро людей, каже речник патрульної поліції Полтавщини Руслан Возниця.

Це зареєстровані випадки, коли патрульні складали протоколи та направляли їх до суду, однак бувають ситуації, коли про аварії поліцію не повідомляють.

Підчас таких зіткнень винного можуть притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Це залежить від ступеню травм, каже речник.

Де стаються аварії з велосипедистами

Найчастіше аварії із велосипедистами стаються на автодорогах уночі. Це тому, що водій може просто не побачити людину на велосипеді, якщо на ній немає світло відбиваючих елементів. Світло від цих засобів відбивається під прямим кутом і забезпечує видимість велосипедиста на відстань 150–300 метрів.

«Виокремити найбільш небезпечні ділянки саме для велосипедистів складно. Однак, будь-яке нерегульоване перехрестя, де немає світлофора, вимагає підвищеної уваги для водіїв. На пішохідних переходах небезпека збільшується, коли велосипедист, перетинаючи дорогу, не спішується, а продовжує їхати велосипедом», ‒ каже Руслан Возниця.

За словами речника, у Полтаві аварії за участі велосипедистів найчастіше стаються на чотирьох перехрестях вулиць:

  • Європейської та Остапа Вишні;
  • Петра Юрченка та Маршала Бірюзова;
  • Великорогізнянської та Героїв Крут;
  • Шевченка та Стрітенської.

Що робити, аби уникнути аварій

За правилами дорожнього руху, велосипед має бути обладнаним звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду – білого кольору, по боках – оранжевого, а позаду – червоного.

Заборонено:

  1. керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим сигналом, а вночі – з вимкненим ліхтарем чи без світлоповертачів;
  2. рухатися дорогами для автомобілів, якщо є велосипедна доріжка;
  3. рухатися тротуарами і пішохідними доріжками, крім дітей до 7 років;
  4. під час руху триматися за інший транспорт;
  5. їздити, не тримаючи кермо, та знімати ноги з педалей;
  6. перевозити пасажирів на велосипеді, крім дітей до 7 років на спеціальному сидінні;
  7. буксирувати велосипеди чи причепи, не призначені для велосипеда.

За порушення цих правил велосипедиста можуть притягнути до адмінвідповідальності за частиною другою статті «Порушення правил дорожнього руху велосипедистами». Санкція – 340 гривень штрафу.

Нагадаємо, від 17 березня для водіїв, велосипедистів та пішоходів підвищили відповідальність за порушення.

На початок