У боях під Крутами були представники з Полтавщини

У боях під Крутами були представники з Полтавщини

У боях під Крутами були представники з Полтавщини
. UA Полтава

Імена дванадцятьох людей з Полтавщини, які брали участь у бою під Крутами, відомі дослідникам. Про це розповів Суспільному представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар. Фото деяких з них розміщені у краєзнавчому музеї Полтави.

Портрети шістьох учасників бою під Крутами 1918-го року зібрали працівники Полтавського краєзнавчого музею.

Експозиція зі світлинами учасників бою під Крутами у краєзнавчому музеї Полтави
Експозиція зі світлинами учасників бою під Крутами у краєзнавчому музеї Полтави. UA Полтава

На них – студенти та командувачі військовими частинами. На одній із світлин – Микола Божко-Божинський. Представник Українського інституту національної пам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар говорить:

"Він був одним із тих, хто став на захист Четвертого Універсалу, яким проголошувалася незалежність України. Його взяли в полон. По-звірячому катували і розстріляли".

Це світлина Юрія Вороного. Він був медиком під час бою, додає Олег Пустовгар:

"Він був у складі перев’язувального загону, який зазнав мінімальні втрати. Навчався на медика. Усе життя він був під наглядом КДБ, оскільки брав участь у бою під Крутами".

Командував студентською сотнею під час бою Аверкій Гончаренко.

Аверкій Гончаренко (праворуч)
Аверкій Гончаренко (праворуч). UA Полтава

Він уродженець Лохвиччини. Працівниця Полтавського краєзнавчого музею Валентина Клочко розповідає:

"Бій почався 29 січня вранці. Він тривав цілий день. Не вистачало набоїв. Темніло. Й Аверкій Гончаренко дав наказ відступити студентській сотні до потяга, який стояв за 2 кілометри від місця бою на станції Крути. Близько 250 студентів були поранені та вбиті. А 30 студентів-стрільців заблукали в темряві й потрапили до більшовиків. Після жорстоких тортур їх розстріляли".

Брат Гончаренка також брав участь у бою 29 січня, каже Валентина Клочко:

"Молодший брат Аверкія Гончаренка був студентом 3 курсу медичного університету теж загинув під час бою. Аверкій впізнав його серед закатованих 30-ти студентів".

Нині встановлено 12 людей із Полтавщини, які брали участь у бою під Крутами, каже Олег Пустовгар. Нагадаю, 29-го січня 1918-го року - біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва, студенти та гімназисти вступили в бій із більшовицькими військами, які намагалися окупувати Україну.

Схема бою під Крутами
Схема бою під Крутами. UA Полтава

Більшовики захопили в полон, а потім розстріляли 27 юнаків. Бій під Крутами зупинив наступ на Київ на кілька днів. У цей час уряд УНР підписав Брест-Литовський договір, який визнавав її як самостійну державу.

На початок