У гуртожитках прифронтової Красногорівки 86 сімей не отримують пільг на електроенергію

У гуртожитках прифронтової Красногорівки 86 сімей не отримують пільг на електроенергію

У гуртожитках прифронтової Красногорівки 86 сімей не отримують пільг на електроенергію
. Суспільне

86 сімей у гуртожитках прифронтової Красногорівки третій місяць не отримують пільг на електроенергію та 7 років живуть без газу та тепла. Для отримання пільг люди мають приватизувати свої квартири. Проте військово-цивільна адміністрація не має повноважень видавати людям подібні документи.

Як розповів Суспільному місцевий житель Валерій Дзюбинський, він мешкає в гуртожитку з 1994 року. Шість років тому через бойові дії у будівлі вимкнули газопостачання, централізованого опалення також немає.

"І їсти варити й опалювати приміщення. Все за допомогою електрообігрівача, тільки електрика. У нас гуртожиток сімейного типу. У нас була пільга весь час. Використовуємо ми зараз, ось зима, близько 2000 кВт", - розповів місцевий житель Валерій Дзюбинський.

За словами сусідки Валерія Маргарити, для приготування їжі та обігріву використовує саморобну буржуйку. Додає, що опалювати житло електрообігрівачами дорого.

В 3 гуртожитках проживає 86 сімей. Свої квартири люди не приватизували та не мають власних рахунків за енергопостачання.

"Плата за послуги електроенергії обчислюється за загальними будинковим лічильником. Кабмін ухвалив рішення зробити компенсацію" - розповів директор комунального підприємства "Віта" Олег Холод.

Жителям сусідньої багатоповерхівки компенсацію за використану електроенергію нараховують. Для отримання такої компенсації мешканці гуртожитку мають приватизувати свої квартири.

За словами керівника Красногорівської ВЦА Юрія Григульця, відповідно до п.12 ст.4 Закону о ВЦА неможливо почати процедуру приватизації гуртожитку, а це унеможливлює укладення договору між мешканцями та електропостачальною компанією.

Нагадаємо, що через недотримання режиму "тиші" бойовиками так званої ДНР, 7-й рік Мар'їнка та Красногорівка залишаються без централізованого газопостачання.

Що відомо

  • Згідно із постанови компенсація надається для покриття різниці вартості спожитої електричної енергії, що виникла в результаті відміни знижених тарифів таким категоріям споживачів: 1) Наcеленню, яке проживає в житлових будинках і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижений тариф; 2) Нacеленню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом без централізованого теплопостачання і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижений тариф: 3) багатодітним, прийомним сім’їм, дитячим будинкам сімейного типу та гуртожиткам. Для отримання такої компенсації мешканці гуртожитку свої квартири мають приватизувати.
  • Під час бойових дій у липні 2014 року був пошкоджений підвідний надземний розподільний газопровід високого тиску до міст Мар’їнка та Красногорівка, підключений від ГРС Мар’їнка.
  • Протягом 2014 та 2015 років на газпроводі були проведені ремонтні роботи. У січні 2015 року був запланований пуск газу до сталевого відремонтованого газопроводу, але бойові дії завадили виконанню робіт.
  • У червні 2016 року ПАТ "Донецькоблгаз" завершило будівельно-монтажні роботи з прокладання підвідного газопроводу високого тиску "Газорозподільна станція (ГРС) Мар’їнка – м. Мар’їнка – м. Красногорівка", що могло б дозволити відновити газопостачання міст Мар`їнка та Красногорівка. Проте не було налагоджено безпечний доступ до виконання відновлювальних робіт на газорозподільній станції.
На початок