НКРЕКП схвалила рішення щодо впровадження фіксованої річної ціни на газ

НКРЕКП схвалила рішення щодо впровадження фіксованої річної ціни на газ

НКРЕКП схвалила рішення щодо впровадження фіксованої річної ціни на газ
. Ілюстративне фото, Unsplash

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила проєкт рішення щодо запровадження річного продукту ціни на природний газ.

Як зазначено у повідомленні регулятора, 5 березня 2021 року НКРЕКП схвалила проєкт рішення "Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП", яке стосується правил постачання природного газу та типового договору постачання природного газу побутовим споживачам.

"З метою захисту побутових споживачів природного газу від цінових коливань на цей енергетичний ресурс зазначеним проєктом рішення пропонується запровадити базову річну пропозицію, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 01 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року", - зазначив регулятор.

Відповідно до постанови, побутові споживачі природного газу зможуть споживати його впродовж року за фіксованою ціною. При цьому зазначено, що всі постачальники природного газу будуть зобов’язані у термін до 25 квітня довести до відома побутовим споживачам ціну на природний газ.

В уряді вважають, що це дозволить уникнути різких коливань вартості блакитного палива для населення, а також дасть можливість згладжувати цінові піки на газ.

Що відомо

  • Уряд готує законопроєкт, який дозволить урівняти ціну на розподіл газу в середньому по країні. Всі газопостачальні компанії навесні або влітку мають представити людям свої річні продукти.
  • Раніше Кабінет міністрів ухвалив рішення стосовно встановлення з 1 лютого 2021 року на період дії карантину ціни на природний газ на рівні 6,99 гривні за кубометр для побутових споживачів.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за кубометр. Водночас для деяких компаній ця сума буде нижчою.
  • Міністерство соціальної політики спростило процедуру інформування про зміну постачальника газу для побутових клієнтів, які отримують субсидії чи пільги.
  • Кабмін скасує обмеження ціни на газ для населення для отримання траншу від МВФ.
  • Кабінет міністрів планує скоротити виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в лютому на 1,5-2 млрд гривень через зниження ціни на газ для побутових споживачів.
  • Кабінет міністрів призначив Юрія Власенка новим тимчасовим керівником ПАТ "Центренерго". Також повністю оновлено склад топменеджменту компанії.
На початок