У Центренерго змінилося керівництво. Хто очолив компанію

У Центренерго змінилося керівництво. Хто очолив компанію

У Центренерго змінилося керівництво. Хто очолив компанію
. Коллаж Суспільне

Кабінет міністрів затвердив пропозицію Фонду держмайна та призначив Юрія Власенка новим тимчасовим керівником ПАТ "Центренерго". Також повністю оновлено склад топменеджменту компанії.

Відповідне розпорядження 26 лютого підписав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Погодитися з пропозицією Фонду державного майна України щодо призначення Власенка Юрія Петровича виконувачем обов’язків генерального директора публічного акціонерного товариства "Центренерго", – йдеться у його тексті.

При цьому пресслужба Фонду держмайна також зазначила, що повністю оновлено склад дирекції "Центренерго".

"Наступний етап розвитку "Центренерго" вимагає в тому числі оновлення складу менеджменту. Саме тому за ініціативою Фонду відбулася ротація керівництва", – повідомили у компанії.

Відтак до нового складу дирекції увійшли Сергій Шульга (фінансовий директор), Олена Волошина (директор з економіки), Олексій Кураков (комерційний директор), Віталій Довгаль (директор з паливного забезпечення), Володимир Галущак (директор з енерготрейдингу), Віктор Спичка (директор з матеріально-технічного забезпечення та інвестпроєктів), а також Дмитро Мамонов (директор з правових питань та корпоративного управління).

У Фонді держмайна повідомили, що новий керівний склад компанії під головуванням Юрія Власенка повинен буде забезпечити побудову на базі "Центренерго" холдингу з перспективними державними вугільними шахтами, подальше покращення фінансових та виробничих показників, підтримку енергетичної безпеки, а також підготовку до подальшої приватизації.

"Першочерговими завданнями керівника стане впровадження оновленої стратегії гуртових продажів електроенергії та оптимізація витрат. Окрім того, буде оптимізовано постачання вугільної продукції зі збільшенням частки постачання з шахт, які увійдуть до вертикально інтегрованого холдингу. Компанія віддаватиме пріоритет закупівлі вугілля тільки вітчизняного видобутку, – додали у фонді.

Хто такий Юрій Власенко

Юрій Власенко народився 13 жовтня 1965 року у с. Цвіточне Білгородського району Кримської області.

У 1991 році закінчив сільськогосподарську академію в Києві.

На початку кар'єри Власенко обіймав посаду головного енергетика колгоспу в смт Катеринопіль Черкаської області. З 1992 по 2003 працював в Катеринопільської РЕМ.

Із 2003 по 2005 рік Власенко був директором Черкаського міського РЕМ. У 2006–2011 роках обіймав посаду голови правління ВАТ "Черкасиобленерго"

У 2011–2014 роках – член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

У 2014 році Власенко балотувався до Верховної ради у 196 мажоритарному округу, але програв вибори. Того ж року став помічником народного депутата Олександра Домбровського (Блок Петра Порошенка).

Із 2018 року входив до складу правління ПАТ "Донбасенерго".

Також Власенко Обирався депутатом Катеринопільської районної ради.

Посадовець має звання Заслуженого енергетика України, орден "За заслуги ІІІ ступеня", орден "Зірка економіки України" І ступеня.

Що відомо

  • ПАТ "Центренерго" – державна енергетична компанія, яка займається виробництвом і постачанням електроенергії. Її частка в загальному обсязі виробленої в Україні електроенергії сягає 8%.
  • До складу компанії входять Вуглегірська, Зміївська та Трипільська теплові електростанції.
  • За даними журналістів-розслідувачів програми "Схеми", з осені 2019 року компанії, наближені до олігарха Ігоря Коломойського, почали постачати вугілля та природний газ до держкомпанії Центренерго. При цьому ціни подекуди завищені до 50%, а суми контрактів сягають мільярдів гривень.
  • У травні 2020 Фонд державного майна оголосив про повернення під контроль держави компанії "Центренерго" та представив нового керівника.
  • Від 29 травня 2020 року виконувачем обов'язків гендиректора "Центренерго" був Олександр Корчинський.

На початок