Шістьом громадам Харківщини може не вистачити грошей держбюджету на освіту

Шістьом громадам Харківщини може не вистачити грошей держбюджету на освіту

Шістьом громадам Харківщини може не вистачити грошей держбюджету на освіту
. Суспільне Вінниця

Кіндрашівська, Зміївська, Куп’янська, Нововодолазька, Лозівська, Сахновщинська громади — у "червоній" зоні Індексу фінансової спроможності шкільної освітньої мережі на 2021 рік. На цих територіях може не вистачити грошей на зарплати вчителям з освітньої субвенції з держбюджету.

Такого висновку дійшли експерти Програми підтримки реформи децентралізації в Україні U-LEAD з Європою. Причина — значна розбіжність між розрахунковою наповнюваністю класів і фактичною.

Шістьом громадам Харківщини може не вистачити грошей держбюджету на освіту
РНК — розрахункова наповнюваність класів; ФНК — фактична наповнюваність класів. decentralization.gov.ua

Де стали менше платити педагогам і яке рішення знаходять, щоб вийти із ситуації, з'ясовували в ефірі "Українського радіо Харків".

Зміїв

У Зміївській громаді вчителям вже зменшили надбавку за престижність праці з 30% до 10%, сказав в ефірі "Українського радіо Харків" Зміївський міський голова Павло Голодніков.

"За січень вчителі не отримали надбавки. Ми знайшли резерви 5 млн грн, щоб вчителі отримували надбавку 10%. Коли розглядали бюджет, ми просили на освітню субвенцію 95 млн з урахуванням надбавки, але нам дали 80 млн. Тобто у цьому році на 15 млн субвенцію на зарплати освітянам нам зрізали. Таким чином ми недоотримали можливість виплачувати вчителям надбавку 30% у повному обсязі", — сказав голова Зміївської громади.

Школи у громаді не закривали. Але це можливо, якщо погодяться місцеві жителі.

"Є невеличкі школи, де мало дітей. Наприклад, навчання однієї дитини в школі у селі Красна Поляна коштує 22 тисячі гривень. Це майже в тричі більше ніж у Зміївському ліцеї №1", — розповів Павло Голодніков.

Нова Водолага

До Нововодолазької громади торік приєдналися три сільські й одна селищна рада. Всі школи малокомплектні, говорить Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін. У громаді підрахували: дефіцит освітньої субвенції у 2021 році складає близько 1 млн. Вчителі громади отримують і зарплати, і надбавки за престижність. У цьому навчальному році змін не планують.

"Оптимізувати мережу не будемо. Виживемо... Є відсотки, які платяться за престиж — подивимося, хто і як їх буде заробляти, тобто наскільки активно працюватимуть вчителі. Директори дають таку оцінку... Є люди, які, на жаль, хворіють, є лікарняні і щось буде за рахунок лікарняних виплачено, будуть зекономлені кошти", — пояснює Олександр Єсін.

Первомайський

На Первомайщині два роки тому влада ініціювала закриття двох шкіл. Це викликало спротив людей, але дало економію.

Сьогодні Первомайська громада — у "зеленій" зоні Індексу фінансової спроможності шкільної мережі та має близько 4 млн грн залишків освітньої субвенції з минулого року. Крім цього громада заощадила близько двох мільйонів, які мали направити на комунальні платежі та зарплати непедагогічним працівникам. Гроші, які залишилися витрачатимуть на розвиток шкіл.

"Місто мало завантажені школи на 43%, і всі вони потребували капітальних ремонтів і вкладень. Також скромний дотаційний бюджет міста не дозволяв їх утримувати в належному стані. Сьогодні, можна сказати, процес закінчений", — розповів Первомайський міський голова Микола Бакшеєв.

Мерефа

За обсягом залишків освітньої субвенції лідер серед громад Харківщини — Мереф’янська громада. З минулого року вона має на своїх рахунках майже 12 млн грн.

"Ми, зокрема, працювали над тим, щоб в сільських закладах не було 10-11 класів, тому що вони різко понижували нам кількість середньої наповнюваності... Деякі заклади загальної середньої освіти, які були вивільнені за рахунок такого ущільнення класів, перетворили на дошкільні підрозділи", — сказав перший заступник Мереф'янського міського голови Руслан Дейнека.

"Кошти держава дає, безумовно, значні, все залежить від того, яка буде середня наповнюваність у закладах загальної середньої освіти. Для цього потрібно передивитися цю мережу, але це все індивідуально", — додав він.

"Ті громади, які мають максимально неоптимальну мережу, трохи більше захищені в цьому році. А ті, що мають вже оптимізовану, то вони втратять можливість мати великі залишки", — говорить доцентка кафедри економічної теорії та фінансів Харківського регіонального інституту держуправління при Президентові України Марина Гончаренко.

Це критично сприймається тими громадами, які намагалися оптимізувати мережу закладів освіти, йшли на непопулярні рішення, щоб вкластися у визначені обсяги фінансування, говорить Гончаренко.

Що відомо

  • Освітня субвенція розподіляється на основі багатьох показників, основними з яких є кількість учнів та особливості території. Для кожної громади визначено розрахункову наповнюваність класів, тобто прогноз, скільки в середньому має навчатися учнів у класах громади.
  • У держбюджеті на 2021 рік Міністерству освіти і науки України передбачені 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. В основному це кошти на збільшення заробітної плати.
На початок