Прокуратура створить канали довіри в соцмережах для неповнолітніх

Прокуратура створить канали довіри в соцмережах для неповнолітніх

Прокуратура створить канали довіри в соцмережах для неповнолітніх
. Ілюстративне фото: Unsplash

Департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора з метою ініціюватиме створення для дітей, які стали жертвами злочинів або свідками правопорушень, онлайн каналів довіри в соціальних мережах та месенджерах, зокрема в Instagram, Snapchat або Telegram.

У відомстві переконані, що завдяки такій ініціативі неповнолітні матимуть змогу написати про вчинення злочину проти них з можливістю надання аудіо- та фотофайлів, а також отримати первинну правову, психологічну та медичну допомогу, у разі нанесення їм тілесних ушкоджень.

"Така модель ефективної допомоги постраждалим діє, зокрема, в Естонії, і до таких вебправоохоронців є довіра. Ми теж хочемо максимально осучаснити процеси. Діти чимало часу проводять в онлайн і є більш прогресивними за дорослих, тому ми хочемо надати їм можливість говорити з нами у зручному для них форматі. Крім того, неповнолітній жертві або свідку на початковому етапі простіше написати чи направити голосове повідомлення про подію, ніж розказати віч-на-віч, а часто – ще й безпечніше, якщо кривдник дитини знаходиться поруч", – зазначив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

У прокуратурі зазначили, що реальна допомога, яка починається зі спілкування в мережі, дозволить повернути довіру до національної системи правосуддя, оперативне реагування на злочини проти дітей - підвищить їх розкриття та матиме превентивний ефект.

За даними відомства, кількість правопорушень проти дітей зросла на майже 20% у 2020 році проти 2019. Понад 5,2 тис. дітей постраждали від злочинів. На 37% зросла кількість дітей, які постраждали від насильницьких дій сексуального характеру, зокрема зґвалтування.

Що відомо

  • У лютому Верховна рада підтримала в цілому законопроєкт № 3055, який приводить українське законодавство у відповідність до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
На початок