Маріуполь сортує: жителі Маріуполя відправили на переробку близько 4 кілограмів тетрапаків

Маріуполь сортує: жителі Маріуполя відправили на переробку близько 4 кілограмів тетрапаків

Маріуполь сортує: жителі Маріуполя відправили на переробку близько 4 кілограмів тетрапаків
. Фото: Суспільне Донбас

Жителі Маріуполя відправили до Києва поштою на переробку близько 4 кілограмів тетрапаків. Збирали їх упродовж місяця. Організатори заходу ініціативна група "Маріуполь сортує".

Як розповіла Суспільному місцева жителька Ганна Орлова, вторсировину збирає та відправляє протягом року.

"До цього навіть не знала, що таке приймають, що це потрібна сировина. Люди почали писати про це в соцмережах, я це побачила і вирішила теж збирати і здавати. Є контейнери спеціальні, я туди сортую. Не тільки я, але і вся сім'я в цьому бере участь", - говорить Ганна Орлова.

"Дуже сумно дивитися на океани повні пластику. Це напевно основна причина. Якщо є можливість мінімізувати це сміття, то чому б це не зробити", - каже місцева жителька Ольга Гайдарова.

За словами голови ініціативної групи "Маріуполь сортує" Наталії Гаєцької, на переробку збирають упаковки з під соку, молока, паперові горнятка, посуд та іншу вторсировину, яку не приймають у місцевих пунктах переробки.

"Коли все це надходить на звалище, картон розкладається по своєму, поліетилен по-своєму. Відбувається загоряння, як правило. Відбувається розкладання ось цього пластику, яке як правило виділяє токсини. Ми не хочемо цього допускати і намагаємося хоча б частину такої проблемної вторсировини направити на переробку", - каже Наталія Гаєцька.

Збирають вторсировину з жовтня 2019 року. Відправляють поштою до Києва один раз на місяць за власні гроші.

"Канцелярські вироби робляться з вторсировини. Практично вони нічим не відрізняються від виробів з первинного лісу. Просто папір не настільки білий. Він трохи приємного молочного відтінку", - каже голова ініціативної групи "Маріуполь сортує" Наталія Гаєцька.

Нагадаємо, 1 кілограм втор сировини – це близько 30 тетрапаків. Щомісяця маріупольці збирають до 5 кілограмів упаковок.

На початок