Як у Миколаєві ставляться до заборони продажу ліків дітям до 14 років

Як у Миколаєві ставляться до заборони продажу ліків дітям до 14 років

Як у Миколаєві ставляться до заборони продажу ліків дітям до 14 років
. Суспільне Миколаїв

22 лютого Верховна Рада зареєструвала два законопроєкти: пропонується заборонити продаж лікарських засобів дітям до 14 років, а також посилити відповідальність за це. Зараз будь-яка дитина може купити будь-які ліки, що продаються без рецепта.

За словами завідувачки миколаївської аптеки Юлії Ярової, поки дітей обслуговують, якщо їм потрібні ліки без рецепта.

"В основному це підлітки, тобто діти 13 – 14 років. Вони можуть бути або зі списком від батьків, або так, на словах. Звісно, це безрецептурні ліки: якісь ліки від застуди, або від болю в горлі. Ми завжди уточнюємо: для чого, кому потрібно. Якщо якісь у нас є запитання, то просимо, щоб вони зателефонували батькам", – розповіла Юлія Ярова.

Ідею повністю заборонити продавати дітям ліки – не підтримує.

16-го лютого двоє школярок із Боярки Київської області отруїлися лікарськими засобами, які придбали в аптеці. Одна з них померла. Наступного дня на Черкащині до лікарні через отруєння тим самим препаратом потрапило ще дві школярки.

Протягом тижня Комітет з питань здоров'я нації розробив механізм покарання та написав законопроєкти, які зареєстрували в Раді.

Льодяників та вітамінів заборона не стосуватиметься. А от за продаж інших ліків дітям – аптекарів штрафуватимуть.

Читайте також: "У Раді зареєстровано законопроєкти щодо заборони продажу ліків дітям. Які суми штрафів"

Дитячий та сімейний психотерапевт Наталія Подоляк каже, що думки про самогубство виникають у сімдесяти відсотків підлітків.

"Підлітки почуваються самотніми, перебуваючи навіть у соціумі. Багато працювати з підлітками, давати їм простір для зайнятості, для їхніх бажань, підключати фармакологію. Коли дитина купує 40 знеболювальних таблеток, це має хоча б насторожити і викликати питання: для чого і чому вона це робить", – розповіла Наталія Подоляк.

Психологиня радить батькам частіше спілкуватися з дітьми не лише про шкільні справи: треба цікавитися, чим живе дитина, які фільми та мультики дивиться, і чому їй подобається той чи інший персонаж.

На початок