Чи зможе МОЗ зупинити зростання захворюваності на COVID-19. Думка експерта

Чи зможе МОЗ зупинити зростання захворюваності на COVID-19. Думка експерта

Ексклюзивно
Чи зможе МОЗ зупинити зростання захворюваності на COVID-19. Думка експерта
. УНІАН

Найближчим часом Україна має отримати вакцину від COVID-19, а 17 лютого уряд знову запровадив на території держави адаптивний карантин. Водночас динаміка захворюваності на COVID-19 демонструє зростання, особливо у західних областях. Президент Українського медичного клубу Іван Сорока в ефірі Українського радіо прокоментував ситуацію з вакцинацією, адаптивним карантином, рівнем захворюваності та тестуванням.

На переконання експерта, вакцинацію в Україні слід було починати набагато раніше, адже щеплення дозволить стримати поширення хвороби й створити в популяції умови для формування колективного імунітету. Водночас він наголосив, що вакцинація – це не панацея, а лише один з елементів, необхідних, щоб призупинити епідемію, а нещодавно поновлений адаптивний карантин буде ефективним лише тоді, коли кожна людина дбатиме про своє індивідуальне здоров’я.

“Ніхто не скасовував індивідуальні системи захисту, і маска в громадському місці, маска в ліфті, маска в транспорті рятує життя”, – підкреслив Іван Сорока.

Він також зазначив, що нині в Україні спостерігається стабільна кількість важких випадків. На його думку, хвороба може поширюватись країною ще протягом років.

“Мене хвилює безтурботність громадян, які вважають, що їх ця небезпека омине. Насправді поки не буде колективного імунітету, якого ми можемо досягти лише карантинними заходами та вакцинацією, нічого не зміниться. Ця ситуація у нас може бути два або навіть три роки”, – наголосив Сорока.

На думку експерта, на зростання захворюваності також мали б активніше реагувати органи місцеві органи влади. Іван Сорока вважає, що першочергово їм слід було б відновити в регіонах санітарно-епідеміологічну службу.

"Також треба допомагати людям, створюючи програми підтримки, в першу чергу людей похилого віку та соціально незахищених верств. Якщо ми опитаємо людей віком 70+, то дізнаємось, що практично нікому не зателефонували й не сказали: “Ставайте в чергу на вакцинацію”. На жаль, ця робота мала проводитися ще влітку, а потім ми отримаємо складні випадки”, – зауважив лікар.

Ще однією проблемою експерт вважає недостатню кількість тестувань. На його думку, Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров'я мали б забезпечити для сімейних лікарів тестувати пацієнтів державним коштом.

Про якість вакцин

Іван Сорока також зазначив, що вакцина має пройти стандартну процедуру державної реєстрації.

“Органи, які за це відповідають — Міністерство охорони здоров’я, Державний експертний центр, Держслужба лікарських засобів, мають надати вичерпні дані щодо застосування даних вакцин або препаратів. Я як лікар буду використовувати лише зареєстровані препарати, які пройшли контроль якості з доведеною ефективністю та якістю”, – наголосив він.

При цьому Сорока нагадав, що попри те, що спочатку уряд обіцяв забезпечити доставку одних вакцин, найближчим часом Україна має отримати інший препарат.

“Потрібно, щоб усі контролюючі органи, отримали всю необхідну документацію, провели контроль якості, як летіли ці вакцини, як вони вироблялася, щоб ми не отримали побічні ефекти”, – зазначив експерт.

Також лікар нагадав, що досі невідомо, чи буде вакцина ефективною проти нових штамів коронавірусу

“Де факто, ми всі знаходимося в великому експерименті”, – зауважив він.

Про імунізацію

За словами лікаря, люди, які вже перехворіли на COVID-19, протягом певного часу мають імунітет. На його переконання, таким людям не варто вакцинуватися під час першої хвилі.

“Люди, які перехворіли на коронавірусну хворобу певний проміжок часу можуть бути впевненими, що їхній ризик захворіти буде мінімальним або відсутнім. Але цю ситуацію треба контролювати. Я своїм пацієнтам рекомендую пройти обстеження на імуноглобуліни G, які дозволяють прогнозувати стан. Але в практичних умовах немає можливості дослідити імунітет на клітинному рівні, Т-клітини, які відповідають за клітинну пам’ять. Це має бути погоджено з практикуючим лікарем. У людей, які перенесли коронавірус, робити імунологічне тестування, напруженість імунітету для того, щоб розуміти ситуацію з цією інфекцію. Людям, які перехворіли, рекомендую, можливо, вакцинуватися в другій-третій хвилі для того, щоб не створювати можливі аутоімунні проблеми”, – вважає експерт.

Перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як раніше заявляла про те, що граничний показник людей, які можуть бути вакциновані від COVID-19 однією мобільною бригадою медпрацівників, становить 1320 осіб на місяць. Однак на думку Івана Сороки, навіть та кількість фахівців, яка нині підготовлена до процесу вакцинації, не є достатньою.

“Що таке — зробити тренінг для двох людей з однієї області? Треба проводити тренінг для 100 людей: як везти вакцини, як їх зберігати. Це не одномоментна вакцинація, щеплення треба робити двічі”, – нагадав він.

Насамкінець експерт наголосив, що вакцинація є шансом для більшості людей зберегти своє здоров’я та життя.

Що відомо

  • 19 лютого міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів до Індії, щоб проконтролювати відправлення вакцин від COVID-19 до України та домовитись із місцевим виробником про закупку додаткових обсягів.
  • Раніше Степанов повідомив про домовленість щодо постачання вакцин, розроблених за участю компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США), які виробляються за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія).
  • Міністерство охорони здоров'я розробило інтерактивну карту з пунктами безкоштовного тестування на COVID-19.
  • Компанія AstraZeneca подала заявку на реєстрацію своєї вакцини від COVID-19 на території України.
  • Раніше заявку на реєстрацію вакцини в Україні подала китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розраховує, що перше щеплення вакциною від COVID-19 буде зроблено до 21 лютого. Водночас він пояснив, що відтермінування початку масової вакцинації, яка була запланована на 15 лютого, відбулось через логістичні проблеми.
  • Перша партія вакцини Covishield прибуде в Україну 23 лютого.
На початок