Україна не може встановити наявність нових штамів COVID-19 на своїй території – Радуцький

Україна не може встановити наявність нових штамів COVID-19 на своїй території – Радуцький

Україна не може встановити наявність нових штамів COVID-19 на своїй території – Радуцький
. Фото: скріншот Суспільне

Через відсутність належного лабораторного обладнання Україна не може виявити поширення нових штамів COVID-19 на власній території.

Про це заявив голова комітету Верховної ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

"Україна досі не отримала інформацію, чи розповсюдились на нашу країну нові штами коронавірусної хвороби. Власної лабораторії, яка б проводила секвенування (виявлення нових штамів) у нас немає. 20 січня Центр громадського здоров’я відправив зразки до лабораторії ВООЗ у Німеччині. Відповіді досі не отримали", – розповів Радуцький.

Через те, що процес відправки зразків біоматеріалу з підозрою на наявність нових штамів COVID-19 для аналізу за кордон займає багато часу, в Україні розпочато процес створення лабораторій, які могли б проводити необхідні дослідження власними силами. Обладнання для таких лабораторій буде поставлено з США.

"Питання наявності в Україні сучасної лабораторії все більш загострюється. Ми знову порушували цю тему під час форуму «Україна 30», який ініціював Президент Володимир Зеленський. Міжнародні партнери підтвердили, що Україна отримає обладнання та реагенти для лабораторії в межах співпраці ЦГЗ та американської CDC", – пояснив Радуцький.

Що відомо

  • Вперше новий штам коронавірусу виявили у Великій Британії. Прем'єр-міністр країни Борис Джонсон заявив, що він може бути на 70% заразнішим, ніж вже відомий.
  • Після виявлення нового штаму COVID-19 понад 20 країн призупинили авіасполучення з Британією.
  • Новий штам збудника COVID-19 може витіснити інші варіанти цього вірусу у країнах Європи та Азії.
  • Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) повідомило, що мутований штам коронавірусу може привести до хибнонегативних результатів тесту на COVID-19.
  • Турецькі медики виявили на півдні країни всі три нові мутації COVID-19, які вперше були знайдені у Великій Британії, Південній Африці та Бразилії.
  • На початку лютого держави Перської затоки посилили карантинні обмеження через нові штами COVID-19.
На початок