Україна першою у світі прирівняє е-паспорти до звичайних – Мінцифри

Україна першою у світі прирівняє е-паспорти до звичайних – Мінцифри

Україна першою у світі прирівняє е-паспорти до звичайних – Мінцифри
. Мінцифри

Підтриманий Верховною радою 4 лютого законопроєкт про використання цифрових документів зробить Україну першою державою у світі, яка юридично прирівняє електронний паспорт до звичайного.

Як повідомляється на сайті Кабміну, про це заявив віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Після прийняття необхідного закону у світі сформується бренд України як "цифрової держави" — ми станемо першою країною, що легалізує цифрові паспорти", – зазначив Федоров.

За словами посадовця, це також спростить внутрішні процеси із запуску нових цифрових продуктів.

Міністерство цифрової трансформації презентувало мобільний додаток "Дія" у лютому 2020 року. У ньому доступні закордонний біометричний паспорт, ID-картка та інші документи.

Для того, щоб перевірити дійсність цифрового документа, достатньо будь-якого смартфона, на якому встановлено додаток. Для цього потрібно навести камерою смартфона на QR-код цифрового документа. Це унікальний 3-хвилинний ідентифікатор, що дозволяє звірити цей документ з даними у відповідних реєстрах.

Що відомо

  • 4 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт №4355, за яким громадянам України законодавчо закріпляється можливість використання електронного паспорта, зокрема і для виїзду за кордон.
  • За даними Мінцифри, протягом року порталом та додатком цифрових державних послуг "Дія" скористалися понад 10 мільйонів українців.
  • Президент Володимир Зеленський видав указ про створення реєстру соціальних послуг на порталі "Дія".
  • Мобільний застосунок "Дія" пройшов перевірку багбаунті на вразливості та підтвердив надійність додатку.
  • Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що українці зможуть побачити свій трудовий на єдиному порталі державних послуг "Дія".
  • У 2021 році у додатку "Дія" мають з'явитися цифровий підпис, електронний лікарняний, можливість онлайн змінювати реєстрацію та реєструвати послуги для ФОП.

На початок