Як створюватимуть інститут ветеранського обмудсмана. Розповідає міністерка Лапутіна

Як створюватимуть інститут ветеранського обмудсмана. Розповідає міністерка Лапутіна

Ексклюзивно
Як створюватимуть інститут ветеранського обмудсмана. Розповідає міністерка Лапутіна
. Мінветеранів

Міністерство у справах ветеранів ініціювало створення інституту уповноваженого із захисту прав ветеранів, який буде займатися моніторингом та контролем за дотримання законних прав та інтересів захисників України.

Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна в ефірі "Українського радіо" розповіла про створення інституту ветеранського омбудсмана, про посилення захисту прав ветеранів, про створення жіночої ради у міністерстві  у справах ветеранів і про соціальний захист військових капеланів.

Чим займатиметься ветеранський омбудсман

Майже за сім років російської агресії в Україні так і не був створений ефективний механізм правового захисту і допомоги ветеранам. На запитання, чи допоможе інститут ветеранського омбудсмена в цьому і які ключові повноваження будуть в цієї інституції міністерка сказала:

"У 2014 році багато добровольців, військовослужбовців різних відомств пішли захищати державу. І коли вони повернулися до мирного життя механізму, який міг би сприяти їхньому правовому захисту на разі так і не створено. Створено міністерство ветеранів, як центральний орган виконавчої влади, який формує та реалізовує політику у сфері ветеранів, тобто захисників України, а також створено суспільний механізм. Це громадська активність, яка адвокатує, де порушуються права ветеранів. Також активність народних депутатів, які приходять на засідання судів, щоб висловити  свою підтримку ветеранам, які знаходяться під кримінальними провадженнями. Тобто у нас суспільний механізм є, а інституційного державного немає".

За її даними, є близько 10 тисяч звернень щодо порушення прав ветеранів лише з моменту створення міністерства.

"Багато питань потребують медіації. Тобто там де є декілька інституцій, які чинять відповідні дії в межах своїх повноважень іноді бракує комунікаційних спроможностей, що якесь питання в інтересах ветерана було вирішене, оскільки цього вимагає закон. Тому ця інституція має бути своєрідною медіаційною, а також адвокаційною структурою", - пояснила Лапутіна.

Вона також розповіла, як будуть розмежовані повноваження міністерства  і нової структури: "Питання назви і функцій нової структури будуть визначені в ході роботи робочої групи, але очевидно, що це все ж таки будуть функції уповноваженого, тобто людини, яка захищає права певної категорії осіб. Для нас це ще й в контексті національної безпеки. Ветерани мають стати активною верствою суспільства, яка має великий досвід протидії російській агресії. Тому ця категорія людей має отримати такий рівень захисту, щоб вони могли розвиватися у власних громадах, як самостійні суб’єкти. Ми хочемо захистити ветеранів і дати їм більше можливостей для власної активності в суспільстві. Незалежність інституції – це головна умова її створення".

Лапутіна додала, що ветеранські організації також долучать до напрацювання конкретних механізмів роботи нової інституції.

"Громадські організації – це активні люди, які готові підтримувати ветеранів у захисті. Але знов же таки це громадська активність, суспільний тиск. А ми хочемо все ж таки залучити більше державу для захисту ветеранів", - зазначила очільниці Мінветеранів.

Про захист ветеранів і статус капеланів

У Верховній раді наразі перебуває низка законопроєктів про захист захисників і захисниць України, членів їхніх сімей, учасників Революції гідності. Чиновниця пояснює, яка перспектива цих документів: "Питання захисників і захисниць України – це питання сучасної історії України. це все має узагальнити правову і законодавчу базу, яка надасть поняття, хто такі захисники і захисниці України. Мова не йде про скасування пільг. Йдеться про кодифікацію всього того, що стосується ветеранського середовища і захисників України".

Щодо статусу військових капеланів, міністерка вважає, що вони заслуговують на статус захисника України, "оскільки боронять духовний фронт нашої батьківщини".

"Збройна війна не віддільна від ціннісної війни. Ми знаємо, як ворог працює проти нас у цьому напрямку. Капелани дуже допомагають у плані психологічної реабілітації тих, хто повертається до мирного життя", - каже Лапутіна.

Про жіночу раду

У Міністерстві в справах ветеранів планують створити жіночу раду.

"Можливо це  буде не рада, а спілка чи якийсь майданчик при міністерстві для жінок-ветеранок. На початку війни стереотипів було дуже багато. Жінки не мали можливості служити в ЗСУ. Завдяки тому, що жіночий парламентський рух став дуже активним з моменту початку війни, це вдалося унормувати. Зараз жінка може вступити на службу в Збройні сили майже на будь-яку спеціальність. Раніше жінки рахувалися в якомусь підрозділі забезпечення, а насправді виходили на передову разом із чоловіками. Проте коли ставало питання надання їм статусу, усі казали, що вони сиділи на кухні чи в бухгалтерії", - розповіла Лапутіна.

Про Ігри нескорених

Очільниця Мінветеранів вважає, що держава має взяти "під крило" Ігри нескорених, щоб зробити їх окремим видом спорту.

"На сьогодні це є окремий вид спортивної активності, яка започаткована принцом Гарі, який сприяв тому, щоб люди з проблемами зі здоров’ям, внаслідок війни отримали можливість самореалізації. Тобто це був поштовх не лише до спортивної реалізації, а й до допомоги у соціальній реадаптації до мирного життя таких людей. Для того, щоб це перетворилося на рух, який сприяє зміцненню ветеранського середовища, це має бути також під державним крилом. Тому є відповідні процедури і нормативно правова база під створення окремого виду спорту. Це має бути окремий адаптивний вид спорту. Спорт - це не лише змагання, а й комунікація", - підсумувала Лапутіна.

Що відомо

  • Наприкінці січня в Мінветеранів повідомили про намір створити інститут ветеранського омбудсмана.
  • Ветерани звернулися до голови Запорізької ОДА з відкритим листом, в якому скаржились на медобслуговування.
  • У Мінветеранів назвали проблемою те, що ветерани вважають не нормальним звертатися до психологів
На початок