230 років Моцарту. Про життя молодшого сина композитора на Галичині видадуть книгу та знімуть фільм

230 років Моцарту. Про життя молодшого сина композитора на Галичині видадуть книгу та знімуть фільм

230 років Моцарту. Про життя молодшого сина композитора на Галичині видадуть книгу та знімуть фільм
. Франц Ксавер Моцарт прожив на Львівщині 27 років, продовжуючи справу свого батька.

Пошук, оцифрування і наукове дослідження документальних свідчень, пов’язаних з життям і творчістю на Галичині молодшого сина віденського класика Амадея Моцарта - Франца Ксавера Моцарта - присвячено його 230-річчю з дня народження.

Дослідження пройдуть під назвою Галицька Моцартіана (Mozartiana Galicia). Цей напрямок діяльності започаткував міжнародний музичний фестиваль LvivMozArt.

За повідомленням організатора у Фейсбуці, підготовчі події у сфері галицької Моцартіани почалися в контексті фестивалів попередніх років – низка міжнародних конференцій за участю науковців та підготовлені до них виставкові експозиції.

Цьогоріч, щоби провести наукове дослідження з життя на Галичині наймолодшого з родини Моцартів, будуть опрацьовані українські та міжнародні архіви у Львові, Зальцбургу, Відні, Кобленці, Брюсселі, Вашингтоні.

Франц Ксавер та Вольфганг Амадей Моцарти
Франц Ксавер та Вольфганг Амадей Моцарти. https://www.facebook.com/Mozartiana-Galicia

До ювілею галицького Моцарта готують українськомовне видання документів, що включатиме переклад його дорожнього щоденника і понад 85 листів. Це найдокладніше зібрання такого роду з усіх у світі.

Також відбудеться фільмування документальної стрічки про наукове дослідження, готується низка лекцій, буде створено віртуальний музей та інтерактивна карта львівських адрес Моцарта, ведеться розробка краєзнавчих екскурсійних маршрутів у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській області.

“Львівський Моцарт” писав за мотивами українських народних пісень

Франц Ксавер Моцарт прожив на Львівщині майже двадцять сім років - більшу частину свого творчого шляху. Вплинув на розвиток музичного життя міста та України першої половини XIX століття. Моцартознавці називають його “лємберзьким Моцартом” - від тогочасної австрійської назви Львова – Лємберг.

Франц народився 25 липня 1791 року - за пів року до смерті батька, тож його вихованням займалась мати Констанція Моцарт. Виявивши у сина яскраві музичні здібності, вона забезпечила його найкращими вчителями.

Перший публічний виступ Моцарта-сина як піаніста і композитора відбувся 1805 року у Віденській опері, а за три роки він приїхав на Галичину за контрактом як приватний вчитель. Спочатку жив у маєтку Графа Віктора Баворовского в Підкамені біля Стрілищ, неподалік Львова, і навчав двох дочок графа гри на фортепіано. Потім вчителювати у камергера Графа Янішевского коло Бурштина, а з часом перебрався до Львова. Він грав у кафедральному соборі Святого Юра, створив музичне товариство св. Цецилії та інститут співу, який фактично став першою музичною школою у місті.

Композитор багато подорожував по Україні, де його концерти сприймалися на біс. Наприклад, у кінці 1818 року Моцарт вирушив у майже чотирирічне концертне турне країнами Європи. Виступав в Житомирі, Києві, далі в Польщі, Прусії, Данії, Німеччині, Чехії, Північній Італії, Швейцарії. Завершивши турне у Відні, восени 1822 року Франц Ксавер повернувся у Львів, де продовжив творити музику.

У Львові Моцарт написав Другий концерт для фортепіано з оркестром Es-dur (1818), кантату “Перший день весни” (1827), низку камерних, вокальних та інструментальних творів.

Під впливом почутих (а часом і виконуваних ним) творів у дусі української народної музики він написав кілька композицій на українські теми або стилізовані під них. Це “Руська (Ruthenische) арія з варіаціями” для фортепіано, “Фантазія на руську та польську теми” для фортепіано, “Інтродукція з варіаціями” для фортепіано з оркестром. Наприклад, “Руська арія з варіаціями” (1820 р. видана міланською фірмою “Артаріа”) написана на тему дещо зміненої мелодії пісні “У сусіда хата біла”.

Помер Франц Ксавер Моцарт 1844 року у курортному місті Карлсбаді, де й був похований. Останні шість років життя він провів на батьківщині в Австрії.

Читайте також

"Вибух терміта" - нова книга письменника і журналіста з Херсонщини Анатолія Марущака

"Наш герой подорожує по 11 країнах світу. Тобто нудно не буде, є тут і перше кохання, і битви, і мистецька лінія. Дуже цікавий час, починаємо ми у 1788 році, - а там французька революція, зустрічі з Моцартом, Гойя, вони творили в цей час і були там, де і мій герой".

Луцькі школярі вперше записали відеокліпи різдвяних колядок

Викладачка, керівниця фольклорного колективу Олена Богдан зазначила, що таких виконавців, як Моцарта, Бетховена, Шуберта, Шумана, співають завжди мовою оригіналу. Каже: знімали відеокліп уперше, тож дуже хвилювалися.

На початок