У Черкасах реабілітують пацієнтів із постковідними симптомами

У Черкасах реабілітують пацієнтів із постковідними симптомами

У Черкасах реабілітують пацієнтів із постковідними симптомами
. Суспільне: Черкаси

Шістьом пацієнтам із ускладненнями психоневрологічного характеру після коронавірусу надають допомогу на базі обласного психоневрологічного диспансеру. Про це Суспільному повідомив директор закладу Костянтин Гаркавий.

На базі обласного психоневрологічного диспансеру із 11 січня обладнали палати для реабілітації. Нині є десять ліжок.

постковідні
Суспільне: Черкаси

Черкащанка Катерина тиждень проходить реабілітацію. У листопаді вона перехворіла на коронавірус у легкій формі. Через декілька місяців відчула, що має психоневрологічні проблеми.

"Хворіла легко: тільки пропав нюх і смак. Ні температури, нічого більше не було. Приймала вітамін Д, цинк, антибіотиків ніяких не приймала. А от наслідки відчула згодом: втома, координація рухів, втрата уваги за кермом".

Нині пацієнтка проходить курс лікування, розповіла завідувачка стаціонарного відділення Лариса Решетняк. Аби відновитися після ковіду потребен час, навіть якщо перехворіли у легкій формі.

постковідні
Лариса Решетняк, завідувачка стаціонарного відділення. Суспільне: Черкаси

"Вона не могла вийти до нормального стану здоровя, це вже вкладалося в сукупність симптомів, які називаються "постковідний синдром". Який супроводжувався таким порушенням концентрації уваги, втомлюваність, незосереджуваність, іноді перепадами настрою, порушеннями сну, невпевненістю, розгубленістю деякою і так далі. Що заважало в повсякденному та професійному житті пацієнтки".

У людей старшого віку, розповіла Лариса Решетняк, через коронавірус виникають депресивні стани. Наприклад сімдесятирічна Валентина Ісаєва на ковід не хворіла, проте через паніку у неї загострилися хронічні хвороби.

"Я звернулася із симптомами неврологічного характеру, але в той же час і легені непокоять. Хронічний бронхіт, енфізема, пневмофіброз. Я не знаю, чи це наслідки, ще не знаю. Боюся коронавірусу. Тому що мені вже скільки років і я боюся непережить це захворювання".

Палати для постковідних пацієнтів влаштовані з різними умовами. Є для однієї людини, яка має ускладнення.

"Тут є монітор, яким можна фіксувати дуже багато параметрів, від сатурації, температури ректальної, натільної, систалічних розладів, для кардіограми тощо. Є концентратор, що використовується при стані кислородозалежності, киснезалежності, коли людина потребує все ж таки тривалого часу кисневої підтримки".

Людей із постковідним синдромом приймають у закладі протягом пандемії, розповів директор обласного психоневрологічного диспансеру Костянтин Гаркавий. Нині підготували десять ліжок, у разі потреби – готові їх кількість збільшити.

"Ми вирішили створити окремий центр, і сфокусувати свої зусилля, саме на цій групі людей. Загалом, за статистикою, серед тих, хто переніс ковідну інфекцію, приблизно 60, а то й 70 відсотків має певні проблеми з психологічним чи психічним здоров’ям".

постковідні
Суспільне: Черкаси

Подразливість, плаксивість, зміна настрою, порушення сну – основні проблеми, які люди можуть відчувати після захворювання на ковід, розповів Костянтин Гаркавий.

Читайте також

На початок