На Донеччині люди мітингували проти видобутку цирконію

На Донеччині люди мітингували проти видобутку цирконію

На Донеччині люди мітингували проти видобутку цирконію
. Фото: Суспільне Донбас

Жителі Нікольського, що на Донеччині, мітингували проти видобутку цирконію на території їх громади. Сьогодні за інформацією поліції поблизу виконкому зібралися 450 людей. Територію з родовищем виставили на аукціон, який пройде 15 лютого на сайті Державної служби геології та надр України. При собі учасники мали плакати, акція тривала пів години.

За словами місцевої жительки Алли, це вже другий подібний мітинг.

Про розробку родовища місцеві дізналися з сайту Державної служби геології та надр України. Початкова ціна знижена вдвічі та становить 4 225 956 грн (понад 4 мільйонів гривень)

"Якщо відбудеться аукціон, то ми будемо мати якийсь проєкт. Яким способом це буде видобуватися чи буде воно видобуватися, тоді тільки можна казати на вплив на навколишньо-природне середовище. Поки що це тільки аукціон і ще, мабуть, він не відбудеться", - каже директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус.

Голова Нікольської об’єднаної територіальної громади Василь Мітько розповів Суспільному, що пласт цирконію розміром близько 40 га знаходиться за 1,5 кілометри від селища. Територія цих земель перебуває у приватній власності місцевих жителів.

У березні ми вкотре внесли свої заперечення щодо видобутку вказаної копалини й листом який я сьогодні поставив, а саме скасування ….Зняття Державною службою геології та надр України з продажу відповідного лоту і третє питання виключення Державною службою геології та надр України Азовської ділянки з переліку перспективних ділянок", - каже голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко.

За словами екологині Марини Туренок, для того, щоб видобувати цирконій необхідно враховувати місцевість, каже екологиня.

"Порушуються підземні водні горизонти, тобто може змінитися рівень води, може зникнути вода в колодязях місцевих жителів, це все потрібно вивчати", - говорить екологиня.

За словами капітана поліції Олександра Коряка, під час акції протесту, яка тривала півтори години порушень не було.

Нагадаємо, населення Нікольської територіальної громади близько 20 тисяч людей.

На початок