"Абсолютна енергія". Співзасновник гурту "Скрябін" поділився спогадами про Кузьму

"Абсолютна енергія". Співзасновник гурту "Скрябін" поділився спогадами про Кузьму

Ексклюзивно
"Абсолютна енергія". Співзасновник гурту "Скрябін" поділився спогадами про Кузьму
.

17 серпня 2022 року Андрій "Скрябін" Кузьменко міг би святкувати 54-й день народження, якби не трагічна ДТП у 2015 році. Наводимо архівну розмову про Кузьму та його творчий шлях співзасновника та учасника першого складу гурту "Скрябін" Ростислава Домішевського в ефірі Українського радіо.

Про початок творчого шляху гурту

На думку Домішевського, шлях гурту "Скрябін" до визнання почався з виконання пісні “На даху добре” на фестивалі "Червона рута" 1991 року.

"Наші долі були переплетені з долею Сергія Проскурні, який був режисером “Червоної рути”. Саме завдяки фестивалю у 1989 році ми й зрозуміли, що будемо робити далі. Адже тоді збиралися у студії, записували пісні, але не знали, яким має бути наступний крок.

Тоді нам почали розповідати про “Червону руту”, і ми зрозуміли, що варто податися туди — це наступний етап. Андрій ще тоді випадково потрапив на фестиваль “Вивих І”, де він познайомився з Володею Бебешко, і з того часу все пішло-поїхало. У 1991 році на “Червоній руті”, я вважаю, Андрій тріумфально виступив з піснею “На даху добре", – розповів Рой.

"Абсолютна енергія". Співзасновник гурту "Скрябін" поділився спогадами про Кузьму
Кузьма Скрябін. UA: Одеса

Колега Кузьми згадує, що тоді Андрій Кузьменко ще користувався іншим сценічним псевдонімом.

"Він тоді ще виходив на сцену під ім’ям Андрій Кіл, бо група була в замороженому стані, адже я був в армії. Цей псевдонім йому запропонував Володя Бебешко, казав Андрію: “Ти такий довгий, як кіл”. До того ж, воно перегукувалося з англійським словом kill, а Андрій завжди був панком, тому йому це підійшло", – поділився Домішевський.

Чому саме "Скрябін"

Свою назву гурт отримав на честь Олександра Скрябіна, але Андрій Кузьменко був справжнім лідером.

"Сашко Скрябін — це душа і серце гурту, але він не музикант і не автор пісень. Він працював в Палаці культури “Кристал” на дискотеці і приносив нам у студію бобінні магнітофони, ми записували на них матеріал, а Саша нам у цьому допомагав. Безумовно, лідером у проекті “Скрябін” був Андрій, він був його локомотивом", – зауважив "Рой".

Про творчі риси "Кузьми"

За словами Ростислава Домішевського, Андрій Кузьменко активно долучав колег до гурту до всіх аспектів музичної творчості.

"Андрій був надзвичайно відкритим і хотів, щоб люди, які біля нього працюють, додавали щось своє. Був якийсь момент, коли мало не основним автором текстів був я. Все почалося з того, коли я пішов до армії, то я залишив свій зошит з віршами у свого товариша, а він показав його Кузьмі. Після чого той погодився, що моя поезія може існувати в рамках групи “Скрябін”, адже я до того писав лише для своєї групи. Так я почав писати для гурту, а першою піснею, яку ми написали разом, була “Шось зимно", – розповів музикант.

"Абсолютна енергія". Співзасновник гурту "Скрябін" поділився спогадами про Кузьму
Віртуальний Кузьма на концерті до Дня Незалежності України, 2021 рік.

Найбільше про Кузьму його колезі запам'яталася його "необмежена творча енергія".

"Кузьма — це абсолютна енергія, нічим не обмежена творчість. Він ніколи не мав рамок у тому, що робив, ніколи не прив'язувався до певного жанру. Ми могли сьогодні зробити панк-рок, а на наступний день — ліричну баладу", – поділився Ростислав Домішевський.

Що відомо

  • Андрій Кузьменко, більш відомий під псевдонімом Кузьма Скрябін, був засновником та лідером гурту "Скрябін" із 1989 по 2015 роки.
  • Музикант мав активну політичну позицію та фінансово допомагав бійцям АТО. Також він відвідував лікарні, де лікувалися українські бійці.
  • Уранці 2 лютого Андрій Кузьменко загинув унаслідок автокатастрофи, яка сталася біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.
  • Президент Володимир Зеленський посмертно нагородив лідера гурту "Скрябін" Андрія Кузьменка званням "Герой України" у його 52 день народження.

Більше про Кузьму Скрябіна

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок