Зеленський обіцяє, що вакцинація для українців буде безкоштовною

Зеленський обіцяє, що вакцинація для українців буде безкоштовною

Зеленський обіцяє, що вакцинація для українців буде безкоштовною
. ОПУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що вакцинація проти COVID-19 в Україні має бути безкоштовною. Кампанію масового щеплення планується розпочати у лютому поточного року.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

"Вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безкоштовною. Це саме та турбота, це той захист, який повинна надати держава громадянину в час пандемії, від якої потерпає весь світ", – сказав президент.

Водночас він підтримує розвиток ринку, щоб українці, які мають кошти, могли самостійно вакцинуватися проти COVID-19. При цьому Зеленський не уточнив, скільки коштуватиме вакцина у приватних лікарнях, але зазначив, що "для більшості українців ця профілактика може вдарити по гаманцю".

Своєю чергою, очільник МОЗ Максим Степанов додав, що план вакцинації передбачає надання послуг на безоплатній основі всім, а першими отримати щеплення зможуть вразливі категорії населення.

"Першими ми зможемо вакцинувати медиків, мобільні групи. Серед пріоритетних груп населення, звісно, літні люди", – сказав Степанов.

Також міністр зазначив, що буде передбачено рівномірний розподіл державних коштів на щеплення, і "їх вистачить, щоб покрити всі потреби у вакцинації". Крім того, глава МОЗ запевнив, що вакцини перевірятимуть багаторазово, а українцям пропонуватимуть якісні вакцини, що зберігатимуть у належних умовах.

Що відомо

  • У лютому 2021 року Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу американського виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • За даними головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого.
  • Головний санлікар Віктор Ляшко розповів, що наразі в Україні вже підготовлені 4250 кабінетів щеплення і 400 мобільних бригад для проведення компанії з вакцинації населення від COVID-19.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що вакцинація від COVID-19 в Україні на комерційній основі буде проходити паралельно з державною вакцинацією.
  • Оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, за яким вона відбудеться у чотири етапи та має охопити половину населення України за понад рік.
  • Станом на 30 січня в Україні зареєстровано 4 685 нових випадків захворювання на COVID-19, що на 496 випадків менше, ніж за попередню добу.
На початок