Суд відпустив Стерненка на поруки нардепа Лозинського

Суд відпустив Стерненка на поруки нардепа Лозинського

Суд відпустив Стерненка на поруки нардепа Лозинського
. Суспільне Одеса

Приморський районний суд Одеси відпустив ексочільника одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка на поруки народного депутата Романа Лозинського. Про таке повідомила кореспондентка Суспільного з зали суду.

Під час засідання адвокат Стерненка Масі Найєм клопотав про скасування запобіжного заходу. Суддя поцікавився, які є нові обставини для зміни запобіжного заходу, а також чим він наразі заважає. Кічмаренко додав, що, на думку суддів, вони ухвалили справедливе рішення.

Сергій Стерненко пояснив, що через запобіжний захід вже 6 місяців не може побачити матір, батька й хвору бабусю на Одещині. Після чого народний депутат Роман Лозинський попросив взяти Стерненка на поруки. Втім прокурор та представники потерпілих виступили проти.

Суд відпустив Стерненка на поруки нардепа Лозинського
Суд відпустив Стерненка на поруки нардепа Лозинського. Суспільне Одеса

Справа Стерненка
Справа Стерненка. Суспільне Одеса

Також на засіданні прокурор Ігор Піщєвят зачитав висновки нової медичної експертизи, згідно з якою на місці перебування тіла Івана Кузнєцова була кров Стерненка. Усього він попросив долучити до справи 12 висновків медекспертиз.

Адвокат Стерненка Вадим Оксюта зазначив, що експертиза підтверджує, Стерненко "не добивав" Кузнєцова. За словами Оксюти, якби Стерненко нагнувся до пораненого Кузнєцова, то його одяг та пакет містили б кров загиблого.

Суд відпустив Стерненка на поруки
Суд відпустив Стерненка на поруки. Суспільне Одеса

Колегія суддів на чолі з Сергієм Кічмаренком схвалила клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу.

Наступне засідання в справі ексочільника одеського осередку "Правого сектора" призначили на 12 лютого.

Що відомо

  • 24 травня 2018 року на екслідера одеського "Правого сектору" Сергія Стерненка напали двоє чоловіків. Захищаючись, він смертельно поранив одного з них ножем. Ножові поранення були і в самого Стерненка, і в другого нападника.
  • У травні Стерненка викликали до Служби безпеки. Його прибічники влаштували акцію на його підтримку. В СБУ повідомили, що виклик не пов’язаний з оголошенням Стерненку про підозру. А пізніше сам Стерненко сказав, що йому надали статус потерпілого.
  • 7 червня екслідер одеського осередку "Правого сектору" Сергій Стерненко повідомив, що його як свідка викликають в СБУ для вручення підозри.
  • 11 червня слідчі СБУ висунули підозру в умисному вбивстві та незаконному поводженні зі зброєю.
  • 15 червня суд призначив екслідеру одеського осередку "Правого сектора" Сергію Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб. Засідання супроводжувалося сутичками з поліцією та перекриттям вулиці під будівлею суду.
  • Сам Стерненко одразу заявляв, що його захист буде оскаржувати запобіжний захід.
  • Київський апеляційний суд відмовив захисту Стерненка у відводі прокурора, після чого оголосив перерву на тиждень. Усього адвокати подали близько 9 клопотань, а сам підозрюваний наголосив, що вони можуть звернутися до Європейського суду з прав людини.
  • 6 серпня Стерненку змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт.
  • 22 вересня закінчився нічний домашній арешт Сергія Стерненка. Також захист підозрюваного хотів повернути справу до Києва. Однак Верховний суд не задовольнив повторне клопотання про передачу справи з Приморського районного суду Одеси до Шевченківського суду столиці. Стерненко прокоментував судове рішення, зазначивши, що вважає його "знущанням зі здорового глузду".
  • 24 вересня суд у справі Сергія Стерненка перенесли. На початку засідання захист Стерненка подав клопотання про розгляд справи у складі трьох суддів. Також підозрюваний просив відкласти засідання, оскільки колегію суддів "призначили занадто швидко", а більшість адвокатів не встигли приїхати. Утім суд відмовив у клопотанні. Натомість прокурор вимагав відправити Сергія Стерненка до СІЗО.
  • 29 вересня Приморський районний суд обрав Сергію Стерненку новий запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту за місцем проживання в Києві. Про це стало відомо під час судового засідання. Суд своїм рішенням відновив запобіжний захід, який закінчився 22 вересня.
  • 9 жовтня Приморський районний суд Одеси відхилив заяву обвинувачення щодо залучення батьків загиблого Івана Кузнєцова як потерпілих у справі Сергія Стерненка.
  • На цьому ж засіданні адвокати колишньої дружини та вдови Кузнєцова подали цивільні позови з вимогою виплатити компенсацію за моральний і матеріальний збиток. За моральну шкоду жінки вимагають від Стерненка по мільйону гривень. За матеріальну – кожна з них просить по 1 мільйон 364 тисяч 540 гривень. Загальна ціна позову становить 2 мільйони 138 тисяч 540 гривень.
  • 23 жовтня Сергія Стерненка допитали судді, прокурори та адвокати потерпілих. А також головуючий суддя Сергій Кічмаренко схвалив клопотання адвоката Стерненка Масі Найєма про трансляцію всіх засідань по справі онлайн.
  • 29 жовтня колегія суддів Приморського районного суду заслухала перший том доказів прокуратури в справі ексочільника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка.
  • 6 листопада колегія суддів Приморського районного суду заслухала другий та четвертий томи доказів прокуратури у справі ексочільника одеського осередку "Правий сектор" Сергія Стерненка. Третій том справи прокурори відмовились відкривати.
На початок