"Винні 500 млн через низькі тарифи". Пояснив причину боргу керівник калуського "Водотеплосервісу"

"Винні 500 млн через низькі тарифи". Пояснив причину боргу керівник калуського "Водотеплосервісу"

"Винні 500 млн через низькі тарифи". Пояснив причину боргу керівник калуського "Водотеплосервісу"
. Суспільне Карпати

На рахунки комунального підприємства "Водотеплосервіс" у Калуші, що на Прикарпатті, працівники виконавчої служби наклали арешт. Все - через те, що вони боргують понад 500 мільйонів гривень постачальникам газу та електроенергії, пише Суспільне Карпати.

Заборгованість, за словами виконувача обов’язків директора КП "Водотеплосервіс" Петра Шевчука, виникла через те, що підприємство надавало свої послуги з водовідведення та водопостачання за низькими цінами. Така ситуація, каже, тривала з 2003-го року

Згідно з даними, які оприлюднено на сайті комунального підприємства "Водотеплосервіс", тарифи на водопостачання та водовідведення з першого листопада 2020-го становили 8,53 копійки за один кубометр та 11,38 копійок за один кубометр стоків. До цього з 21-го жовтня 2010-го року тариф був на рівні 5,2 грн за водопостачання та 3,1 грн за водовідведення.

Тарифи комунального підприємства "Водотеплосервіс"
Тарифи комунального підприємства "Водотеплосервіс".

"Є втрати по мережі і неможливість збору коштів через масове відключення. На сьогодні по місту вже близько 30 %, а вже, можливо, й менше від загальної кількості абонентів "Водотеплосервісу", які перебувають на централізованому опаленні. Постачання теплової енергії до них є таким, що не покриває витрати навіть на купівлю газу", - розповів Петро Шевчук.

Крім цього, за його словами, на підприємстві є заборгованість з виплати заробітної плати, яка станом на кінець січня становить понад сім мільйонів гривень. Також мають несплачений кредит від Світового банку в розмірі дев'ять мільйонів гривень. Єдиний вихід, каже керівник підприємства - це підняти тариф.

Виконувач обов’язків директора КП "Водотеплосервіс" Петро Шевчук
Виконувач обов’язків директора КП "Водотеплосервіс" Петро Шевчук. Суспільне Карпати

Калушанка Катерина Щербина проживає в одному із будинків на вулиці Каракая. Каже, що про можливе підвищення ціни на тепло і воду чула, але проти такого рішення.

"Зарплати і пенсії - мінімальні, тарифи піднімають. Люди просто в розпачі. Немає виходу із ситуації, люди протестують, але, на жаль, ніякої адекватної реакції немає з боку влади. Хотілося, щоб це було дешевше, бо чоловік працює, а я в декретній відпустці зараз, а суми колосальні", - каже калушанка.

Котельня на вулиці Каракая - одна із семи, які зараз перебувають на балансі "Водотеплосервісу". Вона обслуговує 12 будинків на вулицях Каракая та Винниченка, а також дитячий садочок та будинок школяра, які розташовані поблизу.

Котельня на вулиці Каракая
Котельня на вулиці Каракая. Суспільне Карпати

Майстер з ремонту та експлуатації котелень Микола Маслей розповів, що у разі закриття котельні її абонентів можуть під’єднати до іншої.

"Можливо цього року цього ще не буде, але все до цього йде. Протягом трьох років вже мали закрити всі котельні. На даний час котельні на Незалежності ми передали на міськвно (відділ освіти - ред.), а на гімназії, якщо закриється на Біласа і Данилишина, то будуть мобільну ставити", - каже чоловік.

Постанову про арешт рахунків "Водотеплосервісу" видали 25-го січня.

"Винні 500 млн через низькі тарифи". Пояснив причину боргу керівник калуського "Водотеплосервісу"
"Винні 500 млн через низькі тарифи". Пояснив причину боргу керівник калуського "Водотеплосервісу". Суспільне Карпати

За словами міського голови Калуша Андрія Найди, один із рахунків, які заблокували, – зарплатний. Тому міська рада вже звернулася до Державної виконавчої служби з проханням розблокувати його.

"Сьогодні (28-го січня) мали би прийняти рішення щодо розблокування нашого рахунку, але це все в частині заробітної плати. Далі робитимемо кроки, щоб розблокувати, щоб люди могли розрахуватися за енергоносії, паливно-мастильні матеріали, за газ - за все. Сьогодні в нас буде сесія міської ради. Ми готуємо звернення до Президента України, щоб він терміново втрутився в дану ситуацію, і будемо рухатися до вищих кіл влади", - розповів Андрій Найда.

Представник управління забезпечення примусового виконання рішень в області Іван Француз розповідає, що арештовували кошти підприємству вже декілька разів. Після цього "Водотеплосервіс", ухиляючись від виконання рішення суду, щоразу відкривав нові рахунки. Цього разу підприємство їх не відкривало, а просить зняти арешт зі старого зарплатного рахунку.

"Ті рахунки, які вони позиціонують як спеціальні - вони такими не є. Навіть згідно з тією довідкою з банку, яку вони нам надали. Вони є поточними, - сказав Іван Француз. - Тобто з них можуть платити як заробітню плату, так і здійснювати інші платежі. Підстав не накладати арешт на такі рахунки або знімати з них арешт в нас немає".

Представник управління забезпечення примусового виконання рішень в області Іван Француз
Представник управління забезпечення примусового виконання рішень в області Іван Француз. Суспільне Карпати

Крім цього, за його словами, в минулому році проводили опис техніки на підприємстві: "В 2020-му році нами було проведено ряд заходів. Було описано 10 одиниць техніки, майна. Була призначена експертиза, визначена вартість цього майна. Ну і зараз ми вже підготували заявки на його реалізацію. Була проведено дуже велику робота. Тільки в нас в Івано-Франківську томів 6-7 виконавчих проваджень".

Оскаржити постанову виконавчої служби щодо арешту рахунків, за словами правозахисника Андрія Малетина, можна протягом десяти днів.

"Якщо це рахунок, пов’язаний з виплатою заробітної плати, то, відповідно до закону, його не можна арештовувати, це - кошти на рахунку, які призначені виключно на виплату заробітної плати. Але в даному випадку має бути спеціальний заробітний рахунок. Якщо це загальний і з нього виплачують зарплату, то в межах виконавчих проваджень все ж таки накладають арешт. За результатами рішення суду, можна буде говорити, чи правомірні дії виконавців, чи неправомірні", - каже правозахисник.

Читайте також

На початок