"Снилися пневмонії": сімейний лікар з Харківщини розповів про навантаження у боротьбі з COVID-19

"Снилися пневмонії": сімейний лікар з Харківщини розповів про навантаження у боротьбі з COVID-19

Ексклюзивно
"Снилися пневмонії": сімейний лікар з Харківщини розповів про навантаження у боротьбі з COVID-19
. Суспільне Харків

Сімейний лікар Ілля Жеглов, який за деклараціями надає допомогу 1950 жителям селища Золочів на Харківщині, за день приймає до пів сотні хворих. Перших пацієнтів з коронавірусом почав лікувати влітку 2020 року. За час боротьби з COVID-19 від навантаження медик схуд на кілька кілограмів.

В коментарі Суспільному Ілля Жеглов розповів про особливості роботи сімейного лікаря в період епідемії.

Коли у вас з’явилися перші пацієнти з COVID-19?

У серпні. А у вересні-жовтні різко виросла захворюваність. І в грудні минулого року трохи зменшилась.

Як змінилося ваше навантаження з березня минулого року?

Суттєво. Зараз, окрім основної роботи, ми повинні постійно контролювати й моніторити ковідних хворих протягом дня. Це і телефонний режим, і виклики додому, і спілкування у Viber та інших месенджерах.

Робота змінилася дуже. Якщо у серпні ми ще були не зовсім готові, в тому сенсі, що для нас це захворювання було новим, треба було вчитися працювати з такими пацієнтами, згодом ми влилися в нову систему, навчилися працювати з такими пацієнтами. Стало трохи легше, тому що ти розумієш чого чекати від захворювання. А важче стало, тому що пацієнтів стало набагато більше. Якщо у серпні-вересні таких пацієнтів у мене було 5-6, це навантаження відчувалася, у жовтні-листопаді таких пацієнтів з ковідними пневмоніями було 3-4 в день. Навантаження було таке, що забував, хто чим лікується і коли це почалося. Доводилося все записувати. Усіх обдзвонювати постійно.

Скільки ви витрачали часу на цю роботу на піку?

Впродовж доби робота не зупинялася. Я працював з ними і в робочі часи, і вдома. Дзвонили мені й вночі, коли треба було викликати швидку і не було місць. Ми зідзвонювалися з керівниками ковідних центрів, тому що треба було госпіталізувати хворого.

Від чого ви схудли?

Від емоційного навантаження. Мені вночі снилися ці ковідні пневмонії. Постійно думаєш про цих пацієнтів, тому що відрізняється захворювання від усіх тих, з якими ми стикалися до цього. Специфічного лікування немає, потрібен постійний контроль. Все на твоїх плечах. Ще в мене було кілька пацієнтів у важкому стані, яких ми не могли госпіталізувати кілька днів.

Ви сказали, що в грудні стало легше. Наскільки?

Вполовину. Набагато легше. Після хвилі жовтня-листопада захворюваність зменшилась.

З чим ви це пов’язуєте?

Люди стали більш відповідальними. Після хвилі в середині осені, всі переконалися, що загроза реальна. Якщо раніше було важко побачити людину в масці, то після цієї хвилі побачити людину в магазині чи громадському транспорті без маски дуже важко. Самосвідомість людей виросла і, я думаю, що це головний фактор.

Що відомо

  • За час карантину станом на ранок 22 січня на Харківщині виявили 76 295 хворих на коронавірус, з яких 65 тисяч одужали, майже 10 тисяч людей залишають під спостереженням лікарів, 1314 померли. За останню добу підтвердили 300 нових випадків.
  • На Харківщині діють гарячі лінії з питань коронавірусу: 712-45-00, 97-60-13, 797-60-13.
На початок