Депутати Сумської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка

Депутати Сумської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка

Доповнено

31 січня на сесії Сумської міської ради депутати проголосували за висловлення недовіри та дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка. Ініціаторкою цього стала депутатка від партії "Сила і честь" Ірина Дяденко.

“Це рішення зовсім не стосується питання, яке зараз розслідується НАБУ, САП і СБУ. Це рішення про те, що міський голова міста Суми в прифронтовому місті Суми залишив Суми без дубляжа керівництва”, - зазначила Ірина Дяденко.

Депутати Сумської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка
Фото: Суспільне Суми

З першого разу проголосувати не вдалось. За інформацією секретаря Сумської міськради Артема Кобзаря, один із 28-ми зареєстрованих депутатів не встиг проголосувати, через оголошення повітряної тривоги. Тому процедуру голосування повторили. Після підрахунку голосів, голова лічильної комісії Інна Босенко зачитала результати.

“За результатами таємного голосування з питання про недовіру та дострокове припинення повноважень Сумського міського голови Олександра Лисенка проголосували “за” - 28 депутатів, “проти” - жодного депутата, “утрималось” - жодний депутат. Таким чином рішення з питань про недовіру та дострокове припинення повноважень Сумського міського голови Олександра Лисенка прийняте”, - зазначила Інна Босенко.

Депутати Сумської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка
Фото: Суспільне Суми

"В принципі, навіть неочікувано було для мене сьогодні така єдність”, - сказала Ірина Дяденко.

“В будь-якому нормальному європейському суспільстві, винна людина, чи не винна, коли вона потрапляє у скандали, а тим більше у такі гучні, вона, щонайменше самостійно говорить: "Я, як член нормального суспільства, пишу заяву про звільнення, йду і даю можливість слідству розібратись". І Сумська міська рада сьогодні висловила закономірне своє ставлення до цієї ситуації”, - зазначив голова фракції "Європейська Солідарність" у міськраді Вадим Акпєров.

Депутати Сумської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Лисенка
Фото: Суспільне Суми

У таємному голосуванні брали участь 28 депутатів Сумської міськради — всі голоси були "за" ухвалення цього рішення.

Голови фракцій “Батьківщина” та “Слуга народу” від коментарів відмовились. Суспільному не вдалося отримати коментар Олександра Лисенка, він поза зоною досяжності. Суспільне готове висвітлити його позицію.

Що відомо про Олександра Лисенка

  • Олександр Лисенко народився у Москві у родині військовослужбовця у 1971 році. Навчався в Донецькому вищому військово-політичному училищі, закінчив Сумський державний університет та здобув другу вищу освіту за спеціальністю “Менеджмент організацій”. У Сумах живе з 1984 року.
  • З 2006 року — член партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина". Також з 2006 року очолював власне підприємство ТОВ "Сумитранс–С", нині підприємство не працює.
  • У 2012 та 2014 роках балотувався до Верховної Ради України від “Батьківщини”. У 2010 році працював як керівник Зарічного районного в м. Суми виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко. У 2010 та 2015 роках балотувався до Сумської міської ради від “Батьківщини”. З 2010 року по 2012 був головою Сумської міської партійної організації ВО “Батьківщина”.
  • У 2020 році на виборах втретє був обраний міським головою Сум.
  • Ввечері 2 жовтня правоохоронці затримали Олександра Лисенка та Олександра Журбу під час отримання ними частини хабаря в 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали 2 млн 130 тис. грн з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.
  • 3 жовтня посадовцям повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368.
  • 4 жовтня міському голові Сум суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.
  • 5 жовтня Олександра Лисенка відпустили під заставу в 3 млн грн. У коментарі посадовець повідомив, що заставу за нього внесли його друзі та знайомі.
  • 9 жовтня у Вищому антикорупційному суді ухвалили рішення про відсторонення Олександра Лисенка від виконання обов'язків міського голови Сум.
  • 10 жовтня у Сумській міськраді повідомили, що на час відсторонення Олександра Лисенка його обов’язки покладені на Юлію Павлик — керуючу справами виконавчого комітету.
  • 15 листопада НАБУ оприлюднило записи розмов міського голови Сум і директора департаменту з власником підприємства, що здійснювало поводження з побутовими відходами. У відео, як стверджує НАБУ, посадовці домовляються з чоловіком про хабарі та отримують гроші.
  • 15 листопада рішення про відсторонення міського голови Сум Олександра Лисенка від займаної посади залишили без змін.
  • 8 грудня у САП повідомили, що слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання прокурора САП та відсторонив ще на два місяці від займаної посади міського голову Сум Олександра Лисенка.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок