Допомога і соціалізація: на Житомирщині організація УТОС об’єднує понад 1100 людей з інвалідністю по зору

Допомога і соціалізація: на Житомирщині організація УТОС об’єднує понад 1100 людей з інвалідністю по зору

порушення зору, незрячі, незрячий, УТОС, Житомир
Чоловік із тростиною для людей із вадами зору. Ілюстративне фото. Фото: Pexels

На Житомирщині обласна організація Українського товариства сліпих (УТОС — ред.) об’єднує понад 1100 людей з інвалідністю по зору. Понад дві третини це люди старше 55 років.

Про це в етері Українського радіо Житомир розповіла голова правління Житомирської обласної організації УТОС Ірина Смірнова. Розмову із Іриною Смірновою журналістка Наталка Кулініч провела напередодні Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю, який відзначається 5 травня.

Зокрема, Ірина Смірнова розповіла, що найбільше членів організації із вадами зору є в Житомирі та Коростені. Так в Житомирі та Житомирській громаді таких людей понад 350, стільки ж в місті Коростені, в Бердичеві понад 260 людей, в Звягелі — понад 130.

За словами Ірини Смірнової, не всі люди з інвалідністю по зору, які проживають на Житомирщині, є членами організації. Тому таким людям вони можуть надавати лише інформаційну та консультативну допомогу. А членам організації за потреби допомагають також продуктами, гарячими обідами, речами, засобами гігієни. Нині гарячі обіди отримують трохи більше 25 людей з інвалідністю по зору.

"В жовтні 2022 року ми розпочали співпрацю із дієцезіальним благодійним фондом "Карітас-Спес" — уклали спільну угоду про надання 50 особам гарячих обідів. 5 днів на тиждень отримували обіди 50 осіб. Список змінювався, і такою послугою скористалися понад 80 родин. Сьогодні програма змінена, в силу обмеження фінансування, але вона продовжується", — розповіла Ірина Смірнова.

Також серед видів допомоги гостя ефіру назвала знижку у 50% на оплату комунальні послуги. За її словами, така знижка доступна людям з інвалідністю по зору 1 та 2 групи, які проживають у Житомирі. Людина може або оформити знижку, або за вибором отримати одноразову виплату у 4500 гривень.

"Процес прийняття документів від людей такої категорії для отримання цієї допомоги ми організовуємо спільно із представниками департаменту соцполітики Житомирської міської ради. Зазвичай це відбувається у другій половині січня кожного року. За один день ми приймаємо до 200 людей. В цьому році ми оформили майже 190 пакетів документів на допомогу", — розповіла Ірина Смірнова.

Жінка додала, до є випадки, коли зверталися родичі тих людей з інвалідністю, які наразі перебувають за кордоном. Але так як вони не в Україні, то вони не мають права на отримання такої допомоги.

За словами Ірини Смірнової, в УТОС триває програма із навчання користуватися комп’ютерами зі спеціальним програмним забезпеченням для людей із вадами зору.

"Понад 90% інформації людина засвоює за допомогою органів зору і зорової пам’яті. А в людей із важкими порушеннями зору немає такої можливості, тому вони засвоюють інформацію на слух. Не всю інформацію вони здатні засвоїти з першого разу. Тому ми це враховуємо при заняттях і для якісного навчання проводимо фактично індивідуальні тренінги, де займається максимум кілька осіб", — розповіла керівниця обласної організації УТОС.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок