"Це такий ядерний шантаж": експертка з ядерної енергетики про переведення енергоблоків ЗАЕС в стан "гарячого зупину"

"Це такий ядерний шантаж": експертка з ядерної енергетики про переведення енергоблоків ЗАЕС в стан "гарячого зупину"

"Це такий ядерний шантаж" — ядерна експертка стан "гарячого зупину" на ЗАЕС
Запорізька атомна електростанція. Фото ілюстративне. Фото: Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

Окупаційне керівництво Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) планує перевести третій енергоблок у стан "гарячого зупину". Це може спричинити пошкодження обладнання станції.

Про це у прямому етері інформаційний міжрегіонального проєкту "Суспільне. Спротив" повідомила експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна.

Як пояснила Ольга Кошарна, стан "гарячого зупину" передбачає можливість швидкого виведення енергоблоків на мінімально контрольовану потужність. Саме тому це небезпечно:

"Коли росіяни тримають ці блоки (у стані "гарячого зупину" — ред.), періодично йде протікання теплоносія з першого в другий контур парогенераторів. Тоді вони переводять їх у стан "холодного зупину". Ремонтують і знову піднімають до "гарячого зупину". Це такий ядерний шантаж".
ядерна експертка про ЗАЕС
Ольга Кошарна, експертка з ядерної енергетики. Фото: mind.ua

За словами Ольги Кошарної, окупанти пояснюють такі дії потребою створення пару для опалення в місті Енергодар в зимовий період, а в літній — необхідністю перероблювання радіоактивних відходів.

Раніше Суспільне повідомляло, що у Держатомрегулюванні наголосили, що виведення енергоблоків у стан "гарячого зупину" порушує ліцензію Держатомрегулювання, за якою усі блоки мають перебувати у стані "холодного зупину".

За словами Ольги Кошарної, у стані "гарячого зупину" енергоблоки можуть перебувати не більше аніж 100 годин, якщо більше — це призводить до пошкодження обладнання парогенераторів через недотримання водно-хімічного режиму. На думку експертки, це і є метою окупаційного керівництва ЗАЕС:

"На мою думку, росіяни системно йдуть шляхом пошкодження дороговартісного обладнання", — наголосила фахівчиня з ядерної енергетики.

Як повідомляло Суспільне раніше, четвертий та п'ятий енергоблоки на ЗАЕС знаходяться у стані "гарячого зупину".

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Що відомо про стан енергоблоків ЗАЕС

  • 28 жовтня в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков повідомив, що на тимчасово захопленій ЗАЕС четвертий та п'ятий енергоблоки знаходяться у стані "гарячого зупину". Крім того, за його словами, окупанти мають намір зібрати третій енергоблок, який нині знаходиться у стані ремонту.
  • 12 жовтня 2023 року МАГАТЕ у своєму звіті зазначили, що четвертий енергоблок продовжує перебувати в стані "гарячої зупинки" для виробництва пари для підігріву води для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції, і для переробки рідких радіоактивних відходів.
  • 4 жовтня у МАГАТЕ підтвердили переведення четвертого енергоблока Запорізької АЕС у стан "гарячого зупину".
  • 4 жовтня у пресслужбі ДП "НАЕК "Енергоатом" наголосили, що недотримання росіянами вимог ліцензії Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції збільшує ймовірність радіаційної аварії. Про це сьогодні, 4 жовтня, повідомили
  • 3 жовтня енергоблок №6 ЗАЕС, що тимчасово виробляв пару на час ремонтних робіт, перевели в стан "холодного зупину".
  • 29 липня 2023 року у МАГАТЕ повідомили, що на ЗАЕС перевели 5-й енергоблок у стан "холодного зупину".
  • 29 липня 2023 року у Держатомрегулюванні наголосили, що виведення енергоблоків у стан "гарячого зупину" порушує ліцензію Держатомрегулювання, за якою усі блоки мають перебувати у стані "холодного зупину".

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок