Жителя Сумщини судять за виготовлення зброї

Жителя Сумщини судять за виготовлення зброї

У Тростянецькому суді на Сумщині триває розгляд справи жителя села Кам’янка Віталія Куколя. Його обвинувачують у виготовленні й зберіганні зброї та вибухівки. Чоловік провину не визнає, бо у такий спосіб, каже, готувався захищати своє село від російських військ на початку повномасштабного вторгнення. На судовому засіданні були кореспонденти Суспільного.

На початку засідання суддя роз’яснив Віталію Куколю, що мова йде, зокрема, про 25 лютого 2022 року.

Жителя Сумщини судять за виготовлення зброї
Судове засідання. Суспільне Суми

"Знаючи що за незаконне виготовлення вогнепальної зброї настає кримінальна відповідальність. З фрагмента металевої трубки та власноруч виготовленого дерев'яного руків’я виготовив одноствольний дульнозарядний пістолет з гнотовим запаленням. Крім того, за допомогою фрагмента металевої трубки та рукоятки рушниці для підводного полювання незаконного виготовлення одноствольну дульнозарядну рушницю з капсульним механізмом запалювання", — пояснив суддя Олександр Огієнко обвинуваченому.

Жителя Сумщини судять за виготовлення зброї
Віталій Куколь. Суспільне Суми
"Вину свою у вчиненому визнаєте? ", — запитав суддя. "Абсолютно ні”, — відповів Віталій Куколь.

Восени 2023-го року Віталій Куколь розповідав Суспільному про те, як з односельцями на початку повномасштабного вторгнення готувались обороняти від російських військ Кам’янку. Показував і власноруч зроблену для цього зброю.

Тією зброєю, за словами обвинуваченого, він не користувався. Після закінчення ж війни хотів передати її до одного з музеїв. Нині, роз’яснивши чоловіку суть обвинувачення, сторони визначали подальший порядок розгляду справи.

Жителя Сумщини судять за виготовлення зброї
Прокурор на засіданні суду. Суспільне Суми

“Беручи до уваги те, що обвинувачений Куколь Віталій Миколайович під час досудового розслідування та судового розгляду вказаного кримінального провадження вину у скоєному кримінальному правопорушенні не визнає, тому керуючись вимогами статті 349 КПК України вважаю за необхідне здійснити повний порядок дослідження доказів: розпочати з дослідження матеріалів кримінального провадження, в подальшому дослідити речові докази в кримінальному провадженні, допитати свідків в кримінальному провадженні і в останню чергу допитати самого обвинуваченого з урахуванням вимог статті 63 Конституції України”, — повідомив керівник Охтирської прокуратури Дмитро Заяц.

Наступне судове засідання призначили на 22 серпня. Тоді мають вивчати письмові докази. Віталію Куколю інкримінують статтю “Незаконне поводження зі зброєю”. Якщо провину чоловіка доведуть, йому загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок