Фігурист Іван Шмуратко відібрався у довільну програму Євро-2024 у чоловічому одиночному катанні

Фігурист Іван Шмуратко відібрався у довільну програму Євро-2024 у чоловічому одиночному катанні

Ексклюзивно
Фігурист Іван Шмуратко відібрався у довільну програму Євро-2024 у чоловічому одиночному катанні
. Іван Шмуратко. Фото: Getty Images

Українець вперше за два роки змагається на цьому рівні.

Чемпіонат Європи-2024 з фігурного катання стартував у литовському Каунасі. Змагальну програму першого дня турніру закрила коротка програма у чоловічому одиночному катанні.

Україна розпочала Євро-2024 у змагання в парах, де Софія Голіченко та Артем Даренський посіли 12-те місце у короткій програмі. З цим результатом українські фігуристи відібралися у довільну програму.

Представником України у чоловічому одиночному катанні став Іван Шмуратко. Фігурист вперше за два роки змагається на Євро: попередню континентальну першість пропустив через травму ноги.

У короткій програмі чемпіонату Європи-2024 змагалося 32 фігуристи. Для того, щоб потрапити у довільну програму, Шмураткові треба було потрапити у топ-24 за підсумками короткої.

За підсумками першого виступу на Євро-2024 Шмуратко отримав 69.95 бала. З цим результатом український фігурист посів у короткій програмі 19-те місце.

Іван Шмуратко втретє відібрався до довільної програми на чемпіонаті Європи. На Євро-2019 українець у підсумку посів 22-ге місце, а на Євро-2022 – 12-те.

Що сказав Іван Шмуратко після короткої програми?

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт український фігурист розповів про емоції від прокату у короткій програмі, а також атмосферу у Каунасі, де проходить чемпіонат Європи.

"Поки що досить мало часу минуло, щоб переварити [прокат]. Я ще у такому стані, не для аналізу. Поки відчуваю програму, не думаю про неї, а підсвідомо проходжу її".

"Загалом мені сподобалася атмосфера. Починаючи з виходу на лід для шести хвилин розминки, кожен рух сподобався. Я досі у цьому стані "потоку", тому, звичайно, бали якісь я побачив, навіть не дивився спершу на них. Хочеться отримувати 80+ [балів] як вихідна точка. Будемо рухатися туди, бо це робота, не просто так захотів — отримав. Це велика робота, яка складається з нюансів, як біг на 100 метрів: кожна мілісекунда дається не просто так, це години роботи. Це ефективність: баланс не просто сумлінної, але й розумної роботи".

"Відсутність зниження очок через падіння? Ми ж так і задумали навмисно з МихайломМихайло Лейба — хореограф Івана Шмуратка. Танцівникам, до речі, дозволено і на спині... Це не падіння, а слайд. У мене, звісно, це падіння, але хореографія. Розумію, що є правила, і це досить [серйозна] робота по нюансах тих, хто створює правила. Проте трішки відбувається дисонанс: ми ще поринемо, чому мені зарахували у Братиславі падіння. Загалом це добре не отримувати знижень очок чи попереджень. Хочемо втілити нашу хореографію. Музика закінчилася, я закінчив свої рухи, і потім... Ми зіграли за правилами та зробили нашу постановку цілісною, і всім від цього краще.

Очікування від довільної програми? Буде ще одна програма, нова історія. Історія дитини з моєї короткої програми — це буде продовження її шляху після смерті, як її вбила ракета".

Хто такий Іван Шмуратко

  • 22-річний український фігурист, який представляє Київ та спеціалізується на одиночному катанні.
  • Учасник і фіналіст Олімпійських ігор-2022 (24-те місце), учасник чемпіонатів світу (найкращий результат – 21-ше місце 2021 року).
  • На чемпіонаті Європи з фігурного катання Шмуратко виступає втретє у кар'єрі. На Євро-2022 показав найкращий за 20 років результат України в чоловічому одиночному катанні – 12-те місце.
  • Чотириразовий чемпіон України (2018-2021 роки).

Євро-2024 з фігурного катання: що відомо?

  • Змагання у чоловічому одиночному катанні продовжаться у п'ятницю, 12 січня. Чоловіча довільна програма закриє змагальну програму третього дня турніру.
  • На континентальній першості розіграють чотири комплекти нагород. Чемпіонів Європи, зокрема, визначатимуть у жіночому турнірі й танцях на льоду.
  • За історію виступів на чемпіонатах Європи збірна України здобувала 17 нагород, зокрема три "золота".
На початок