"Завдання — досягати стабільності". Фігуристи Голіченко та Даренський вийшли в довільну програму Євро в спортивних парах

"Завдання — досягати стабільності". Фігуристи Голіченко та Даренський вийшли в довільну програму Євро в спортивних парах

Ексклюзивно
"Завдання — досягати стабільності". Фігуристи Голіченко та Даренський вийшли в довільну програму Євро в спортивних парах
. Софія Голіченко та Артем Даренський. Фото: AP Photos

Результат українців у парних змаганнях литовського Каунаса.

У литовському Каунасі стартував чемпіонат Європи-2024 з фігурного катання. Першими на турнірі стали змагання в парах, де Україну представляли Софія Голіченко та Артем Даренський.

Парні змагання стартували з короткої програми за участю 18 пар, включно з українською. До довільної програми виходили 16 тандемів з найкращими результатами після короткої програми.

Виступ Голіченко й Даренського судді оцінили в 52.95 бала — українці достроково гарантували собі місце у довільних змаганнях, обійшовши пари з Чехії, Великої Британії та Фінляндії. За підсумками короткої програми вони показали 12-й результат.

Євро з фігурного катання. Спортивні пари, коротка програма

  1. Анастасія Мєтьолкіна / Лука Берулава (Грузія) 71.30 бала
  2. Мінерва Хазе / Нікіта Володін (Німеччина) 69.63
  3. Лукреція Беккарі / Маттео Гуарісе (Італія) 67.05

...

  • 12. Софія Голіченко / Артем Даренський (Україна) 52.95

Як прокоментували свій виступ українські фігуристи?

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт за підсумками короткої програми Голіченко та Даренський поділилися враженнями від виступу, порівняли прокат на Євро із нещодавнім "бронзовим" виступом у Загребі та окреслили плани на вирішальні змагання у довільній програмі.

Софія Голіченко:

"Дуже щасливі насправді, що виступаємо на міжнародній арені такого рівня. Звичайно, трохи хвилювалися, але в цілому задоволені прокатом.

Тренування [у Каунасі] — треба ще трохи довше покататися, звикнути до нього і вже потім робити щось складніше. Фізично почуваємося добре, вже відновилися, входимо у ритм".

"Завдання на довільну програму? Чисто прокат. Не гірше, ніж на минулих змаганнях, хотілося б. Якихось великих планів не маємо на результат".

Фігурне
Голіченко й Даренський у короткій програмі Євро-2024. Фото: AP Photos

Артем Даренський:

"Якщо порівняти з Хорватією, то в цілому ми все зробили. Але треба подивитися ще протоколи, бо поки ще не знаємо, що в нас четвертого рівня, що третього. Згодом дізнаємося й будемо знати, над чим працювати.

Не те щоб утома — дуже довго звикаємо до льоду. Тобто ми цілий рік каталися в себе у Дніпрі, а там [дуже відрізняється] лід. Поки звикнеш, сюди приїжджаєш, і тут ще цей [лід]. Навіть якщо порівняти з іншими змаганнями, це якийсь інакший лід. Чим відрізняється? Мені складно набирати хід, є момент під час стрибків".

"Коли повернулися в Україну? Десь наприкінці весни 2022 року. Після Монпельє десь два місяці пройшло. Що спонукає залишатися в Україні? По-перше, це рідний дім, своя арена, свої люди. Там у тебе є лід, дім, ти живеш... Так, там є проблеми зі світлом, обстріли, але ти у себе вдома і можеш розв'язати свої проблеми, знаючи, що є люди, які тобі допоможуть. А за кордоном тебе не всюди візьмуть, бо коли катаєшся парою, то це треба багато місця. Дуже рідко, коли лід дає [кататися] парам, катаються в основному головні пари. Це дуже складно, плюс виїзд, багато речей — низка факторів. Вдома якось легше, напевно".
Фігурне
Голіченко й Даренський у короткій програмі Євро-2024. Фото: AP Photos

"Зміна тренера?Після роботи з Лілією Батутіною пара змагається під керівництвом Ігоря Марченка. Треба було вирішувати: чи продовжуємо, чи не продовжуємо. Якщо хочеш розвиватися, то треба щось змінювати. Ну і наша тренерка колишня не захотіла далі працювати, щось змінювати. Але вона дала гарний досвід, у принципі, і зміна тренера — це нормально. Можна оцінювати цей сезон досить добре. Якщо порівнювати ОберстдорфВосьме місце на серії змагань Nebelhorn Trophy. та Хорватію, то ми йдемо вгору та вгору. Зараз Євро, так, складні змагання, після свят, досить рано вони зробили їх, непросто підготуватися.

Новий тренер? Ми в довільній [програмі] мало що змінювали, а коротка була в нас поставлена. Доставили доріжку кроків, збирали більше технічно, накатували кроки під доріжку, зробили багато якихось нюансів, наситили програму. Вона була нова, просто недороблена. Вкатували її фізично, працювали з хореографом. Досить багато часу докладали на тій самій доріжці".

"Завдання? Досягти стабільності, щоб був розвиток, і вже далі будемо ускладнювати контент, щось змінювати, над чимось працювати. Якщо порівнювати Оберстдорф з Хорватією, то ми змінили підтримку в короткій та довільній програмах. В Обертсдорфі підтримка була другого рівня, а вже у Хорватії — четвертого. Працювали над підйомом, тодесом, але в Оберстдорфі у нас доріжка була третього рівня, а в Хорватії — другого. Щось вдалося змінити, щось не вдалося, підкрут у нас був в Оберстдорфі другого рівня, у Хорватії — третього".

Софія Голіченко та Артем Даренський: що відомо про пару?

  • Для тандему Голіченко й Даренського чемпіонат Європи 2024 року — другий від початку спільних виступів. У сезоні 2021/22 пара стала 15-ю на континентальних змаганнях у Таллінні.
  • Сезон 2023/24 — перший для української пари, в якому Голіченко й Даренський здобули медалі міжнародних змагань. Тогорічний турнір серії Golden Spin у хорватському Загребі українці завершили з дебютною "бронзою".
  • Чемпіони Європи у парах визначатимуться в четвер, 11 січня, на змаганнях у довільній програмі. Початок виступів у Каунасі — о 19:00.

Євро-2024 з фігурного катання: що відомо?

  • До завершення змагального дня середи, 10 січня, на чемпіонаті Європи у короткій програмі також виступатимуть чоловіки. Україну на турнірі представлятиме Іван Шмуратко, що втретє змагатиметься на Євро.
  • На континентальній першості розіграють чотири комплекти нагород. Чемпіонів Європи, зокрема, визначатимуть у жіночому турнірі й танцях на льоду.
  • За історію виступів на чемпіонатах Європи збірна України здобувала 17 нагород, зокрема три "золота".
На початок