Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Це буде даватися взнаки". Ірина Петренко пропустила естафету на Кубку світу в Обергофі через погане самопочуття

"Це буде даватися взнаки". Ірина Петренко пропустила естафету на Кубку світу в Обергофі через погане самопочуття

Ексклюзивно
"Це буде даватися взнаки". Ірина Петренко пропустила естафету на Кубку світу в Обергофі через погане самопочуття
. Фото: Getty Images

Що каже про це українська біатлоністка.

Збірна України з біатлону естафетними гонками завершила виступи на першому етапі Кубка світу у 2024 році, що відбувся в Обергофі. У чоловічій естафеті українці фінішували 13-ми, а у жіночій — восьмими.

Жіночу естафету у складі України мала розпочинати Ірина Петренко. Однак у день гонки тренерський штаб збірної провів заміну: замість Петренко на старт вийшла Олена Городна, для якої ця естафета стала дебютною на рівні Кубка світу.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки сезону на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

Петренко, яка брала участь у двох попередніх естафетах Кубка світу у цьому сезоні, завершила четвертий етап лише з однією гонкою: посіла 70-те місце у спринті. Це найгірший результат для біатлоністки у сезоні.

Минулий сезон Кубка світу з біатлону Петренко майже повністю пропустила через хворобу. На старті нинішнього сезону вона показала найкращий результат за шість років — 22-ге місце в індивідуальній гонці в Естерсунді — та закінчила 2023-й на 26-й сходинці у загальному заліку Кубка світу — найвища позиція серед українок.

Після четвертого етапу Кубка світу Ірина Петренко дала ексклюзивний коментар Суспільне Спорт та пояснила причини провалу у спринті. За словами біатлоністки, естафетну гонку вона пропустила через погане самопочуття, яке відчула ще під час спринту.

  • Про 70-те місце у спринті

"Ще перед стартом розуміла, що з моїм станом щось не так, було якесь дивне самопочуття. Але не розуміла, у чому проблема. Вже коли вийшла на старт, то з перших метрів було вже важко та складно боротися".

"Не можу сказати, у чому конкретна проблема. Є певні здогадки — можливо, ще не відновилася після передноворічних трьох етапів. Зараз не в оптимальній, можна навіть сказати, що в поганій формі".
  • Чи вплинули на гонку проблеми у попередніх сезонах

"Минулий сезон я увесь пропустила, пробігла лише пару гонок на Кубку IBU. Думаю, що це буде даватися взнаки".

  • Про складні погодні умови в Обергофі

"Гадаю, що вони впливали на всіх, адже всі [біатлоністи] біжать в однакових умовах. Тому жалітися, що комусь гірше, комусь краще — немає сенсу, всім було складно".

  • Про виступ України в естафеті

"[У день естафети] був сильний вітер, холодно, туман, висока вологість повітря. Тому я розуміла, що під час естафети буде лотерея: хтось потрапив у порив [вітру], хтось пройшов раніше. Не загадувала наперед, не думала, який буде результат. Хотілося, щоб дівчата спрацювали, щоб у них все вийшло".

  • Про наступні змагання

"Я про це не думаю, про це потрібно говорити з тренерами, адже все-таки тренер буде вирішувати остаточно, що зробити".

Наступний етап Кубка світу з біатлону відбудеться 10-14 січня у німецькому Рупольдингу. У межах змагань пройдуть естафети, спринти й гонки переслідування.

Хто така Ірина Петренко?

  • 31-річна українська біатлоністка, представниця Чернігівської області.
  • Петренко — срібна призерка чемпіонату світу-2017, що відбувся у Гохфільцені, у складі жіночої естафети.
  • Також у доробку Петренко п'ять медалей Кубка світу з біатлону в естафетних (жіночих та змішаних) гонках. Єдине "золото" вона здобула у 2016 році в Рупольдингу у складі жіночої естафети з Юлією Джимою, Валентиною Семеренко та Оленою Білосюк.
  • Останню медаль на міжнародних стартах Петренко здобула у 2021 році на чемпіонаті Європи у змішаній естафеті.
  • Найкращим результатом Петренко в особистих гонках є сьоме місце на етапі Кубка світу в Контіолахті у 2017 році (гонка переслідування). Загалом в активі біатлоністки три фініші у топ-10 на рівні Кубка світу та один (індивідуальна гонка, Кенмор-2016) — на рівні чемпіонату світу.
На початок