Сподобалося — бери: як у парку на Рівненщині працює криниця вживаних іграшок

Сподобалося — бери: як у парку на Рівненщині працює криниця вживаних іграшок

Діти обирають собі іграшки у криниці у парку.
Діти біля криниці іграшок у парку Вараша. Валентина Карпенко

У Вараші на Рівненщині в парку культури та відпочинку функціонує криниця з іграшками. Її встановили рік тому і постійно поповнюють, незалежно від сезону. Іграшки безплатно можуть брати всі, хто має в них потребу. А діти, які бувають у парку і знають про криницю, біжать туди й дивляться, чи з'явилися там новинки.

Як розповіла Суспільному ініціаторка криниці з іграшками директорка Вараського парку культури та відпочинку Валентина Карпенко, ідея створити у парку місце для обміну іграшками виникла спонтанно:

"У мене є знайома, яка має троє діток. І ось вона до мене дзвонить і каже, що має багато іграшок, які шкода викидати, бо ними б ще хтось погрався. Каже мені: «Вигадай щось. Є ж багато діток, які не мають, не можуть собі дозволити мати багато іграшок ». І отак придумали ми разом, хлопці мої зробили дашок, і вийшло щось схоже на колодязь. Тому й назвали криничкою".

Сподобалось - бери: як на Рівненщині працює криниця іграшок
Криниця з іграшками у парку культури та відпочинку Вараша. Валентина Карпенко

Зі слів Валентини Карпенко, все зробили з підручних матеріалів, дно застелили тканиною, щоб іграшки не лежали на землі:

"Упродовж року постійно іграшки в криничку щось приносять, кладуть — і через два-три дні іграшок вже немає. Інші діти забирають, бо не всі ж можуть собі дозволити щось купити. Бо ж у когось якась іграшка зламалася, хтось не грається, а хтось вийшов уже з того віку. А так діткам іншим радість".

Як працює криниця іграшок у Вараші — на відео

Ініціаторка криниці з іграшками розповіла, що дітям ця ідея сподобалася:

"Дітки приходять й розбирають іграшки, і книжечки приносять навіть туди, бо поки у нас нема окремого місця для книг. Коли ми перший раз поставили криницю, то батьки не дозволяли брати. Ну, людям спочатку було ніби трохи соромно, що береш іграшку з парку, яку хтось приніс. Але ж дітки не розуміють цього, їм сподобалося — беруть , граються й несуть додому".

Сподобалось - бери: як на Рівненщині працює криниця іграшок
Криниця іграшок. Валентина Карпенко

Окремо іграшки залишають у пісочницях:

"І в пісочницях двох в нас лежать іграшки, щоб діти гралися. А кому що сподобалося — той може забрати й додому".

Зі слів очільниці міського парку культури та відпочинку, до ініціативи долучаються і дорослі, і малі:

"Діти часто заглядають до кринички. І тепер навіть приходять старші жінки, бабусі, які не викидають, а питають, десь тут були іграшки".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок