"Медицина — не перший пріоритет на війні": юристка з Рівного пояснила, як військові частини ігнорують рішення ВЛК

"Медицина — не перший пріоритет на війні": юристка з Рівного пояснила, як військові частини ігнорують рішення ВЛК

Військові частини часто ігнорують висновки військово-лікарської комісії — з такою заявою виступили представники Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівному. Юристи організації двічі на місяць відвідують пацієнтів обласного госпіталю ветеранів війни. Правники стверджують, що більшість скарг стосуються саме ігнорування висновків ВЛК.

Про це повідомили у Facebook Громадської приймальні УГСПЛ в Рівному.

За даними юристів, ВЛК ігнорують у наступних проявах:

  • військового не переводять у рекомендований рід військ;
  • призначають протипоказані навантаження;
  • військова частина оскаржує рішення комісії;
  • військове керівництво відмовляється надавати компенсації, лікарняні та відпустки.

Юристка Олена Шеруда — одна з тих, хто консультує пацієнтів у обласному госпіталі ветеранів війни. В етері "Суспільне. Студія" вона розповіла на основі чого зробили такі висновки та як відбувається взаємодія військових частин з військовими.

"Ми не стверджуємо, що всі 100% військових частин ігнорують висновки ВЛК, оскільки ми не здійснюємо статистику. Але це одне з питань, які найчастіше ставлять на консультаціях військовослужбовці. Є такий момент, що військові загалом більш дискриміновані в доступі до медичних послуг, ніж цивільні. Якщо поранені мають шанс потрапити у систему охорони здоров'я, то хворим в армії зазвичай треба доводити, що вони мають на це право. Хоча для військових декларуються пільги, доступ до надання послуг, але на практиці — військовий залежить від компетенції і морального рівня командира і медика", — пояснила юристка.

Олена Шеруда пояснила, як проходить процес переведення з бойової у тилову частину:

"Навіть за наявності висновків, які ми оглядаємо і за якими консультуємо, зрозуміло, що військові мають виконувати накази — бойові завдання, медицина в цьому випадку не є першим пріоритетом на війні. Буває так, що як тільки військовослужбовець повертається в частину з отриманим висновком ВЛК і надає його в стройову частину, що він визначений як обмежено придатний, стройова частина зазвичай формує списки для подачі у корпус резерву або в підпорядкування частини, тобто оперативне командування. Все часто-густо затягується на тривалий термін, не виключаємо, що командир чи стройова частина зробить це швидко, але відповідь для того, щоб перевести даного військовослужбовця вже у не бойову частину затягується над досить тривалий час — приблизно до чотирьох-п'яти місяців".

За її словами, військові змушені виконувати накази, попри наявність висновку "обмежено придатний" чи якщо він має захворювання:

"Звичайно, у командирів індивідуальний підхід, що вони не забезпечують вихід таких військовослужбовців на позиції, але в тих умовах, які зараз є, скоріш за все, ці люди в очікуванні і це затягується на тривалий час".

Кожну першу і третю середу місяця юристи відвідують Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни, повідомила Олена Шеруда:

"Військовослужбовці скаржаться на те, що відбувається — і затримання виплат, і затримання підготовки документів. Це, скоріш за все, пов'язано з організаційними моментами в частині. Минулого тижня ми проводили консультацію, дізналися, що з частини приїжджає якийсь військовослужбовець і дивиться, чи дійсно вказана особа тривалий час лікується. Для мене це не зрозуміло, військовослужбовець подає до медроти відповідні документи, надсилає їх засобами зв'язку. Чому не відбувається швидка взаємодія — мені складно пояснити".

Вона зазначила, що поки немає механізму, аби прискорити процес переведення у небойову частину:

На жаль, мені поки що невідомий механізм, як можна вплинути з моєї позиції як юриста на те, щоб прискорити переведення, у зв'язку з наявними обмеженнями за станом здоров'я. Є гаряча лінія у Міністерства оборони, куди військовослужбовці можуть звернутися. Термін розгляду там прискорений, але як це впливає на пришвидшення переведення — на жаль, мені не відомо. За три роки війни — це якась така патова ситуація, яку не можуть вирішити об'єктивно. Зараз відбувається прийняття нових правил, внесених до наказу про проходження ВЛК, у яких є лише "придатний" і "непридатний". Якщо юристу, оглянувши нормативний документ, це зрозуміло, то як це пояснити військовослужбовцям — поки не зовсім зрозуміло".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок