"TrenVet" на Рівненщині: як проводять безкоштовні спортивні заняття для військових

"TrenVet" на Рівненщині: як проводять безкоштовні спортивні заняття для військових

Ексклюзивно

Для ветеранів та військових у трьох закладах Рівненщини організували безкоштовні тренування з 19 видів спорту. Це відбувається в рамках всеукраїнської програми з фізичної реабілітації "TrenVet". До проєкту залучили понад 30 фахівців — реабілітологів, тренерів та масажистів.

Як проводять одне із занять у Рівному побачило Суспільне.

Іон Бубуйок — громадянин Молдови. У 2022 році він приїхав в Україну та став добровольцем. Він воював поблизу Лиману на Донеччині в складі батальйону "Карпатська Січ". Військовий отримав черепно-мозкову травму внаслідок російського артобстрілу.

У березні 2024 року Іон Бубуйок долучився до всеукраїнської програми з безоплатної реабілітації "TrenVet". Він щотижня відвідує індивідуальні заняття з тренером в одному зі спортивних просторів Рівного.

"Виконую різні вправи. Залежить від завдань, які дає тренер. Комусь потрібно дати навантаження, а комусь — не можна. Наприклад, я не виконую вправи з важкої атлетики. Тренер має бути суворий, інакше — не буде результату", — поділився ветеран.

Іон Бубуйок виконує вправи на тринажері
Іон Бубуйок виконує вправи на тринажері. Суспільне Рівне

Іон Бубуйок виконує вправи на тренажері
Іон Бубуйок виконує вправи на тренажері. Суспільне Рівне

Рівнянин Володимир Клімов також тренується за програмою "TrenVet". Він вступив до лав ЗСУ вісім років тому, був розвідником. Перше поранення військовий отримав у зоні АТО, друге — під час повномасштабного вторгнення.

"У мене була проблема з хребтом, компресійний перелом хребта. Мені казали, що якщо за п'ять років я не зроблю операцію, буду їздити в кріслі колісному. Я хочу довести, що операція для цього не потрібна. Заняття допомагають. Побачимо у 2027 році, чи буду я їздити у кріслі, чи ні", — наголосив Володимир.

Рівнянин Володимир Клімов проходить реабілітацію після поранення
Рівнянин Володимир Клімов проходить реабілітацію після поранення. Суспільне Рівне

За програмою "TrenVet" Іона Бубуйока та Володимира Клімова тренує Ігор Головко:

"Я особисто треную шістьох ветеранів, які мають різні ступені травм і ушкоджень — ампутація, декомпресія хребта, постопераційні вади. Проводимо індивідуальні тренування, тобто два ветерани по одній програмі не тренуються. Підбираємо заняття індивідуально, відповідно до протипоказань".

Тренер Ігор Головко
Тренер Ігор Головко. Суспільне Рівне

Безоплатні тренування для ветеранів відбуваються у двох закладах у Рівному та в одному у Дубні. На Рівненщині до проєкту залучили понад 30 тренерів, реабілітологів та масажистів.

"Усі тренери пройшли спеціальне навчання з військовими реабілітологами, психологами. Ми одні з перших підписали з "TrenVet", з Василем Вірастюком меморандум. Ми хочемо й можемо безоплатно навчати і проводити реабілітацію ветеранам: дівчатам та хлопцям, які пройшли війну. Для нас це соціальна місія. Ми створили місце сили рівнян. Вся наша команда розуміє важливість цього напряму", — розповів власник спортивного простору в Рівному Олексій Яницький.

Власник спортивного простору у Рівному Олексій Яницький
Власник спортивного простору у Рівному Олексій Яницький. Суспільне Рівне

Щоб взяти участь у програмі, ветерану або військовослужбовцю потрібно завантажити додаток "TrenVet". Надалі зареєструватися, обрати локацію тренувань на мапі, або можливість онлайн-занять і види спорту, які зацікавили.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок