"Охочих було чимало": школярі прибрали заповідне урочище "Озеро Воронки" на Рівненщині

"Охочих було чимало": школярі прибрали заповідне урочище "Озеро Воронки" на Рівненщині

Школярі прибрали берег озера Воронки
Школярі прибрали берег озера Воронки. Фото: Олена Кухарець

У селі Воронки на Рівненщині школярі прибрали територію навколо однойменного озера, яке має статус заповідного урочища. За декілька годин назбирали 30 пакетів сміття. Ініціатором прибирання стала вчителька місцевої школи.

Як розповіла Суспільному вчителька Воронківської гімназії Олена Кухарець, на канікулах вона запропонувала школярам прогулятися до озера, провести час разом. Ідея прибрати територію навколо озера виникла спонтанно:

“Взагалі була така ідея прогулянки, але ми розуміли, що там буде сміття, чого б не поєднати? Ми не організовували якусь велику акцію, особливо нікому не розголошували, це була така домовленість між дітьми, хто з ким дружить, між собою запропонували і прийшли”.

Заповідне урочище стало чистішим: у селі на Рівненщині школярі прибрали територію навколо озера
Школярі прибирають сміття навколо Воронківського озера. Фото: Олена Кухарець

Зі слів Олени Кухарець, у селі є молодь, яка щороку долучається до того, щоб якось облаштувати територію навколо озера, тож хотіли їх таким чином підтримати:

“Вони приходять зробити стіл чи гойдалку, аби було комфортно і гарно. Хоч і ламають те все з часом, але вони не втрачають надії, весь час щось роблять, ремонтують. Якби було більше людей, які підтримували б таку ініціативу. Біля озера відпочивають не лише наші жителі, приїжджають теж, часто відпочивальники лишають по собі сміття, хоча, здається, це ж не велика наука — за собою прибрати”.

Заповідне урочище стало чистішим: у селі на Рівненщині школярі прибрали територію навколо озера
Збір сміття навколо озера Воронки. Фото: Олена Кухарець

До прогулянки з користю долучилося 17 школярів. Разом за 2 години діти назбирали 30 великих пакетів сміття — стільки взяли з собою.

“Охочих було чимало. Батьки дали дозвіл, бо ж це сміття, можна і скло знайти чи ще щось. Це були учні мого шостого класу і їхні сестрички, братики, просто друзі, які приїхали на канікулах в гості до когось. Питали, чи можна і їм піти. Чому ж ні? Якраз і познайомились між собою. Ми не їхали до озера заздалегідь, тому не знали, який там обсяг роботи. Пакетів нам не вистачило, сміття лишилося ще. Діти втомилися, позбирали, скільки вистачило сил. Потім вони ще трохи пофотографувалися, прогулялися біля озера, пограли у м'яча, і ми поїхали додому. Стомлені, але по дорозі додому казали, що там ще вдосталь сміття, що можна ще раз зробити таку вилазку і поприбирати".

Заповідне урочище стало чистішим: у селі на Рівненщині школярі прибрали територію навколо озера
Назбирали за кілька годин 30 пакетів сміття . Фото: Олена Кухарець

Місцева жителька та мама двох школярів, які долучилися до прибирання, Анна Бебка розповіла, що діти прийшли додому дуже задоволеними:

“Діти мої казали, що йдуть на прогулянку, а заразом і поприбирають. Їм сподобалося, не втомилися. До нас приїхала дочка моєї куми в гості з Володимирця і теж захотіла з ними піти. Я не проти таких ініціатив. Кажу дітям: «Якщо треба щось допомогти, то йдіть». Ще й менші дітки хотіли йти, але їм не дозволили, бо це ж озеро”.

Зі слів 13-річної школярки Вікторії Бебки, яка разом із братом та подругою брала участь у прибиранні території Воронківського озера, діти й територію біля озера прибрали, і здружились між собою:

“Прибирати було геть нескладно, а потім разом пили чай. Ми прибирали і там, де зазвичай відпочиваємо, і в інших місцях. Гарно провели час разом, навіть більше здружились. Думаю, якщо ще такі акції у нас в селі будуть влаштовувати, то і я долучуся”.

Заповідне урочище стало чистішим: у селі на Рівненщині школярі прибрали територію навколо озера
Зібране сміття. Фото: Олени Кухарець

Що відомо про озеро Воронки

Заповідне болотне урочище "Озеро Воронки" розташоване у Володимирецькій громаді на Рівненщині.

Згідно з виданням "Природно-заповідний фонд Рівненської області", яке підготували науковці НУВГП, урочище займає площу 23 гектари.

Озеро розташоване в котловині карстового походження, оточеній лісом на моренних грядахМоренна гряда — валоподібне скупчення продуктів вивітрювання гірських порід, відкладених льодовиком..

Тут росте дуже рідкісний реліктовий вид, занесений до Червоної книги України — молодильник озерний. А також — росичка середня, шейхцерія болотна, осока багнова, ринхоспора біла, ситник бульбистий. На цій території виявлений і рідкісний вид моху — сфагнум балтійський.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок